Tiszakécske adott otthont a Tisza-part Járási Mentőcsoport minősítő gyakorlatának

Az utolsó évtizedek katasztrófái szükségessé tették, hogy a hivatásos erők mellett önkénteseket is bevonjanak a védekezésbe. Nagyon fontos, hogy ezek az önkéntesek megfelelő felkészültségűek legyenek, éppen ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiadott egy szervezeti, műveleti irányelvet az egyes szakmai ágaknak, hogy milyen minősítésnek kell megfelelniük ahhoz, hogy egy-egy kárterületen beavatkozást végezzenek.

2012-ben megalakult a megyei Petőfi Mentőcsoport, 2013-ban pedig a járásokban végeztek toborzást, így alakult meg a Tisza-part Mentőcsoport a tiszakécskei járásban.

2014. május 31-én a két szervezet gyakorlaton vett részt, melyből a megyei szervezet éves gyakorlatát hajtotta végre, míg a járási szervezet minősítő gyakorlaton vett részt. A gyakorlat helyszíne a tiszakécskei szabadstrand területe volt. A nap programjaként az önkéntesek munkavédelmi oktatást, elsősegélynyújtó felkészítést, majd vízügyi képzést kaptak. Árvíz-védekezési feladatként pedig nyúlgátépítés, bordás megtámasztás, töltés magasítás és buzgár lokalizálás szerepelt a végrehajtandó feladatok között. A Petőfi Mentőcsoport tagjai ezen felül vízben eltűnt személyek kutatását, víz alatt végzendő árvízi műtárgyak lezárását, motorcsónak vízre tételét és kivételét, valamint elakadt járművek csörlővel történő kiszabadítását gyakorolták még.

A gyakorlat jól sikerült, a nap végén a járási önkéntes Tisza-part Mentőcsoport a rendszerbe állító minősítést megkapta, így a jövőben árvízveszély esetén számíthatunk a segítségükre a tiszakécskei járás területén.

Tiszakécske Helyi Védelmi Bizottság