Zajlanak a nyári idegenforgalmi főszezon ellenőrzései Bács-Kiskunban is

A fogyasztóvédelmi hatóságnak évről-évre a nyári szezon kiemelt időszak a hivatalból lefolytatott helyszíni ellenőrzések tekintetében. A szabadságolások beköszöntével egyre többen látogatnak el turistaként lakóhelyükön kívüli településekre, amelyre tekintettel a vizsgálatok elsősorban a turisták által leginkább látogatott helyszínek vendéglátó-ipari egységeit, az esetleges rendezvényekre kitelepült, közterületi, illetve alkalmi árusokat, valamint a személyszállító szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat érintik.

 

Ugyan növekedést nem tapasztaltunk, ugyanakkor hiányosságként jellemzően előfordul a többletszámolás jelensége, mely az ún. szűkmérésből adódik: Ez a gyakorlatban abban nyilvánul meg, hogy a többnyire térfogatra értékesített italok visszamérése során a kért, illetve a hatóság által visszamért italmennyiség között negatív eltérés tapasztalható.


Gyakorta feltárunk külső ártájékoztatásbeli hiányosságot is: ez akként jelentkezik, hogy a külső ártájékoztatáson, valamint a belső ártájékoztatáson (pl. étlap, itallap) nem egyezik meg a kínálatra vonatkozó árfeltüntetés. Több esetben találkozunk a joghatással járó méréshez használt mérleg hitelesítésének hiányával is. Az általános kereskedelmi feltételek ellenőrzése során még mindig előfordul, hogy nem jól látható, és nem könnyen hozzáférhető helyen kerül kihelyezésre a vásárlók könyve (pl. fiók mélyén lapul), valamint nem nyújtanak tájékoztatást a vendéglátó-ipari egység nyitvatartási idejéről.

 

Július elejétől a fogyasztóvédelem is bekapcsolódott az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható jelenségek fokozott ellenőrzésébe. A fogyasztóvédelmi hatóság ennek keretében a jogszabályokban biztosított hatásköre szerinti valamennyi szempontból vizsgálja az építőanyagforgalmazókat, elsődlegesen a TÜZÉP telepeket, a vasudvarokat, fatelepeket, szaküzleteket, barkácsáruházakat, betonacélok, illetve szerkezeti fák, faanyagok kereskedelmével is foglalkozó egyéb kiskereskedelmi egységeket.

 

A helyszíni ellenőrzések kiterjednek egyrészt az általános kereskedelmi feltételek (pl. a nyugta és számlaadási kötelezettség, az árfeltüntetés, a vásárlók könyve, a nyitvatartási idő, a mérőeszközök hitelessége), másrészt a piacfelügyeleti követelmények betartására.


Bács-Kiskun megyében 60 darab lefolytatott helyszíni ellenőrzésből, 42 esetben tártunk fel jogsértést, 70%-os kifogásolási arányt eredményezve. A leggyengébben a TÜZÉP telepek teljesítettek, ezeknek több mint 80%-ánál merült fel probléma. A kereskedők 70%-a ugyanakkor már az ellenőrzés ideje alatt kijavította a feltárt mulasztást. Az általános kereskedelmi feltételek ellenőrzése során az eladási és egységár feltüntetésének elmulasztása mellett, találkoztunk a joghatással járó méréshez szükséges mérleg hitelességének és a vásárlók könyve elhelyezésének hiányával, valamint a nyitvatartási idő feltüntetése elmaradásával. Az ártájékoztatásbeli mulasztás többnyire nem az eladótérben egyébként eladásra kínált termékeket, hanem a vizsgált termékkört érintették. A helyszíni elmondásokban a szinte napi árváltozást jelölték meg az árfeltüntetés hiánya indokaként.


A kereskedelmi forgalomban árusított, építményekbe beépítésre kerülő, betonszerkezetekben használatos, hegeszthető betonacélok, valamint szerkezeti fák, faanyagok esetében többnyire feltüntetésre kerültek az előírt jelölések. Ahol jogsértést tapasztaltunk az a gyártó neve és címe feltüntetése hiányából, valamint jelöletlen szerkezeti fa forgalmazásából (hat eset) adódott. A termékekhez (három eset kivételével) rendszerint átadták a gyártó által kiállított teljesítménynyilatkozatot, mely tartalma alapján megfelelt a vonatkozó előírásoknak. Valamennyi ügyben indult közigazgatósági hatósági eljárás folyamatban van.

 

 

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)