Országos tűzgyújtási tilalom elrendelése

Az ország teljes területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre - átmeneti időre - jelen határozatom közzétételének időpontjától azonnali hatállyal általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Földművelésügyi Minisztérium.


 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján elmúlt időszakban az országban több helyen megnövekedett az erdő, illetve vegetációtüzzel kapcsolatos esetek száma.

Az erdőben gyújtott tűz, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, továbbá a közúton és vasúton utazók által eldobott égő cigaretta és dohánynemű is fokozott tűzveszélyt eredményezhet.

A közutak, illetve vasúti töltések mellett keletkező tüzek is veszélyeztethetnek sok esetben közvetlenül erdőterületeket. A rendkívül gyúlékony száraz növényzet és erdei avar az erdőkben, fásításokban vagy mezőgazdasági területeken közvetlen életveszéllyel, vagy súlyos kárral fenyegető tűzeseteket eredményezhet.

Tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is.

Felhívjuk az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigarettát és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi erdővédelmi bírsággal sújtható.

A határozat itt olvasható.

 
(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)