Megfelelő a Bács-Kiskun megyei természetes fürdőhelyek vízminősége

A Népegészségügyi Főosztály munkatársai – a szezon megkezdése előtt és a fürdési idény alatt is – fokozottan ellenőrzik a közegészségügyi-járványügyi előírások és egyéb – a fürdőzők és dolgozók egészségének védelme érdekében hozott – intézkedések betartását.

 

A megyében hét természetes kijelölt fürdőhely található:

 

Soltvadkert – Vadkerti-tó

Dunapataj – Szelidi-tó

Kiskunmajsa – Szabadstrand

Tiszakécske – Szabadstrand

Baja Kamarás – Duna

Kecskemét – Záportározó

Kunfehértó – Szabadstrand

 

Megyénkben a természetes fürdővizek többségénél egy szezonban általában 4-5 mintavétel történik, attól függően, hogy az üzemeltető által meghatározott fürdési szezon milyen hosszú.

A fürdőhelyek nyitását minden esetben mintavétel előzi meg, mely valamennyi Bács-Kiskun megyében kijelölt természetes fürdővíz esetében megfelelő vízminőséget mutatott, így a szezon nyitásának nem volt akadálya. Ez alól kivétel Tiszakécske Szabadstrand, mivel a folyó magas vízállása miatt a tervezett 2021. 06.15. szezon kezdés, 2021.07.01-re módosult. A szakemberek akkreditált laboratóriumban elemzik a mintákat, amelyekben szennyező baktériumok jelenlétét vizsgálják.

 

A 2021. évi megyei vízvizsgálati eredmények fürdőhelyenként a kormányhivatal honlapján érhetők el.

 

A természetes fürdővizek a koronavírus fertőzés szempontjából nem jelentenek kockázatot.


A kifogásolt vagy a nem ellenőrzött vízminőségű, nem kijelölt fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányásos, hasmenéses megbetegedések, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve. A nem kijelölt fürdőhelyeken, különösen a bányatavakon általában a balesetveszély is nagyobb, és nincs a helyszínen vízimentő. Ezért nyaralás, strandolás előtt érdemes tájékozódni hol találhatók kijelölt fürdőhelyek, és azoknak mi az éves minősítése, legutóbbi vízvizsgálatának eredménye.

 

 

 

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)