Közeleg a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének határideje!

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal felhívja a kárenyhítési kockázatközösségben tag mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy 2018. szeptember 15-ig van lehetőség a 2018. évi kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének jogszerű teljesítésére.A kárenyhítési hozzájárulás határidőre történő beérkezése az egyik alapfeltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság megszerzésének. A fizetési kötelezettség részleteiről a Magyar Államkincstár (Kincstár) határozatban tájékoztatta az érintetteket. Fontos részletszabály, hogy határidőben történő befizetésnek kizárólag a 10032000-01220191-51900001 számú Mezőgazdasági támogatások szakmai költségvetési fejezeti alszámláján, tárgyév szeptember 15-ig jóváírt összeg tekinthető. A befizető felelőssége, hogy az átutalásról a határidőt megelőzően, az átutalás időszükségletét is figyelembe véve a helyes számlaszám megjelölésével intézkedjen. Nem szabad megfeledkezni a közlemény rovat helyes kitöltéséről sem, hiszen a beérkező összeg beazonosítása, csak ez alapján lehetséges. Fontos tehát az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszer szerinti ügyfél-azonosító, továbbá az adóazonosító jel, illetve adószám megadása!


A kárenyhítési hozzájárulás megfizetése kötelező, tehát a határidőre meg nem fizetett összeg, adók módjára, behajtandó köztartozásnak minősül. A kárenyhítési hozzájárulás jogszerű, tehát határidőre, maradéktalanul történő megfizetése esetén a tavalyi évtől kezdődően lényegesen könnyebben teljesülnek a kárenyhítő juttatás igénybevételének egyéb feltételei. A vonatkozó jogszabályok az érintettek számára a 2017. kárenyhítési évtől kedvezően változtak. Míg korábban üzemi szinten (tehát a károsodott és a kármentes területeken egybe számítva) kellett 15%-ot meghaladó mértékű hozamérték-csökkenést elszenvedni a kárenyhítő juttatás igénybe vételéhez, a 2017. kárenyhítési évtől ennek a feltételnek már elég csak a károsodott növénykultúrák vonatkozásában teljesülnie.


Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben a hozzájárulás összegét a Kincstár a fenti határidőt követően vonja le a gazdálkodónak járó egyik későbbi kifizetésből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére.


A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működését meghatározó jogszabályok elérhetők a Magyar Államkincstár honlapján: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)