Környezetbarát módon újultak meg a kormányhivatal épületei

Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései elnevezésű projekt záró rendezvényét tartották szerda délelőtt Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal épületében. A projektzárón részt vett dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő és Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetője. 

 

- Amikor valamit építünk, azt az ügyfeleknek, a kollégáknak és a jövőnek építjük – kezdte ünnepi beszédét dr. Kovács Zoltán államtitkár szerdán. Elhangzott, hogy fűtésre és hűtésre fordítjuk ma Magyarországon az energiák 40%-át, és az épületek 80%-a nem felel meg az energetikai elvárásoknak. Országosan összesen 330 épületet terveznek felújítani, ebből már 167 készen van.


Legutóbb a Klapka utca épülete újult meg Kecskeméten. Ezekkel a projektekkel javul a városkép állami és uniós forrásokból. A felújítások során különös figyelmet fordítanak a hulladék, klíma és csatornázás terén is a megújuló energiák alkalmazására és a fosszilis energiák visszaszorítására.


-Sok más országhoz képest a környezettudatos nevelésben le vagyunk maradva. Talán ezek a felújítások majd segítenek ebben is – tette hozzá az államtitkár.


A projekt 1 milliárd forintból valósul meg, melyből a legutóbb elkészült Klapka utcai épület bruttó 265 millió forintba került. Zombor Gábor, Kecskemét egykori polgármestere visszaemlékezett, hogy korábban mennyi kétséggel vágtak bele ezekbe a felújításokba. Utólag azonban kiderült, hogy ez az a terület, ahol nagyon pozitív csalódás ért mindenkit. – Európai színvonalú az ügyintézés a felújított épületekben. Az ügyfeleket tisztelni kell, a környezettel és a bánásmóddal egyaránt – mondta Zombor Gábor.


(hiros.hu)