Kormányhivatali megemlékezés

Az idei évben a Jánoshalmi Járási Hivatal kezdeményezésére, az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére tartott kormányhivatali ünnepi megemlékezésnek Jánoshalma adott otthont.


 

Az 1956-os forradalom vértanúja Dr. Szobonya Zoltán Mélykúton és Jánoshalmán élt, dolgozott. Az 1950-es években ügyvéd volt, munkásságának és egyéniségének köszönhetően köztiszteletben és megbecsült lakója volt térségnek. A jánoshalmi és mélykúti forradalmi megmozdulások egyik fő szervezője volt, aki a polgári demokráciáért küzdött.


60 éve történt, hogy a megtorlás idején egy koncepciós perben halálra ítélték. Az 56-os forradalom mártírja lett, amikor 1958. szeptember 29-én a kecskeméti börtönben felakasztották. 1989-ben rehabilitálták és a 301-es parcellában családja újratemette.

 

 

Az ünnepség 2018. október 18-án került megtartásra Jánoshalmán, az Imre Zoltán Művelődési Központban, ahol Bodroginé dr. Mikó Zsuzsanna járási hivatalvezető köszöntötte a megye minden járásából megjelent kormányhivatali vendégeket és a jánoshalmi járás polgármestereit. A vendégeknek köszöntőt mondott Kissné Szobonya Csilla a mártírrá vált dr. Szobonya Zoltán lánya.

 

Az 1956-os országos történéseket az Agrárminisztérium helyi szakképző iskolájának 11/K osztálya idézte meg. A rendezvény zárásaként bemutatásra került a dr. Szobonya Zoltánról készült dokumentumfilm, amely a család sorsán keresztül segített felidézni a Mélykúton és Jánoshalmán már történelmivé vált eseményeket.(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)