Évről-évre nagyobb siker a „JÖVŐD A TÉT!” Pályaválasztási Kiállítás

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal immár 18. alkalommal hagyományszerűen rendezi meg elsősorban az általános iskolák 7-8. osztályos tanulóinak szóló „JÖVŐD A TÉT!” Pályaválasztási Kiállítást.
A kiállításokon elsősorban a térség középfokú intézményeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők, de emellett tájékozódhattak továbbtanulási lehetőségekről, felnőtt képző intézmények ajánlatairól, élő szakmabemutatókat tekinthetnek meg, szimulátorokon szakmákat próbálhatnak ki, valamint pályaorientációs munkatársak segítségével pályaválasztási tanácsot kérhetnek.


 

A kiállítás sorozat három helyszínen valósult meg, 2018. október 26-27-án (péntek, szombat) Kecskeméten a Messzi István Sportcsarnokban a nyitórendezvénnyel kezdődött, majd Baján a Turisztikai Központban 2018. november 8-án érdeklődhettek a továbbtanulási lehetőségekről és végül Kiskőrösön, a Városi Sportcsarnok 2018. november 14-én adott otthont a rendezvénynek.

 

A Kormányhivatal a távolabb eső településekről 2150 kisdiákot utaztatott be a kiállítás helyszíneire (Kecskemét 1300 fő, Baja 400 fő és Kiskőrös 450 fő), ezzel elősegítve, hogy minél szélesebb körben elérhető legyen a rendezvény.

 

A kecskeméti rendezvényt Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár, és Kovács Ernő a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, valamint Gaál József a Bács-Kiskun Megyei Iparkamara elnöke, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte a pályaválasztás előtt álló fiatalokat.  A kecskeméti kiállítás fővédnökei Dr. Zombor Gábor, valamint Dr. Salacz László országgyűlési képviselők voltak.

 

Baján a rendezvény, Csubákné Besesek Andrea Baja Város alpolgármestere nyitóbeszédével kezdődött, majd ezt követően Dr. Szenoradszki Endre járási hivatalvezető szólt a pályakezdő fiatalokhoz. A bajai kiállítás fővédnöke Zsigó Róbert országgyűlési képviselő volt.

 

A kiállítás sorozat kiskőrösi záró rendezvényét Font Sándor országgyűlési képviselő nyitotta meg, Dr. Zombor Attila Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Domonyi László Kiskőrös polgármestere köszöntötte az érdeklődőket.  

 

A három helyszínen összesen 162 kiállító mutatkozott be, akik között túlsúlyban voltak a középfokú intézmények, de egyetemek, felnőtt képzők, munkáltatók, és egyéb intézmények is képviselték magukat. 


A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Honvédség, a Kecskeméti, Bajai és Kiskőrösi Rendőrkapitányság és a BKM-i Katasztrófavédelmi Felügyelőség (Tűzoltóság) is részt vettek a kiállításokon, emelve a rendezvény színvonalát.

 

Programok között a gyerekek nagy örömére volt:


• Rendőr, tűzoltó, honvédségi szabadtéri járműbemutató

• Folyamatos tombolasorsolás

• Mezőgazdasági gépbemutató.  


Meghirdetésre került „Az én szakmám az én jövőm” rajz- és fotópályázat, melynek célja, hogy a fiatalok megmutassák rajzaikban, fotóikban a saját pályaválasztási elképzeléseiket.


A legjobb alkotások készítői díjazásban részesültek.

 

Mindhárom kiállításon, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében üzemlátogatásra került sor.

 

Az összes helyszínen lehetőség volt megismerkedni különböző szakmacsoportokkal, pl. gépi forgácsoló, lakástextil készítő, finommechanikai műszerész, gépjármű mechatronikus, szerszámkészítő, járműkarosszéria előkészítő felületbevonó, mechatronikus karbantartó bútorasztalos, bútoripari technikus, gyakorló ápoló, ápoló, gyakorló csecsemőápoló, gyakorló gyógyszertári asszisztens, kárpitos, karosszéria lakatos, járműfényező, fröccsöntő, műanyag feldolgozó területekkel.

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan magas volt a kiállítás látogatottsága, Kecskeméten 5351 fő, Baján 1250 fő és Kiskőrösön 980 fő látogatót regisztráltak munkatársaink. A három helyszínen összesen 7581 fő érdeklődő tekintette meg a kiállítók által ajánlott továbbtanulási lehetőségeket.(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)