Ebzárlat és legeltetési tilalom

2017. április 1-21. között zajlik megyénkben a rókák tavaszi veszettség elleni vakcinázása.

 

A járási főállatorvosok ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendeltek el ebekre, macskákra és legelő állatokra vonatkozóan 2017. április 01-től 2017. április 21-ig Bács-Kiskun megye teljes közigazgatási területére, mert rókák veszettség elleni orális immunizálása (oltóanyagot tartalmazó csalétek kiszórása) került elvégzésre.


A rókák vakcinázását évente két alkalommal szervezi az állategészségügyi hatóság. A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napos időtartamra az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti.


A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. A kutyák védőoltása kötelező, illetve ajánlott a szabadba kijáró macskák veszettség elleni oltása is. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, melyek magyarországi állománya mintegy 75.000 egyedre becsülhető. Hazánkban a veszettség a vakcinázási programnak köszönhetően mára ritkán fordul elő. Legutóbb ez év márciusában mutatták ki a vírust Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy rókában és két kecskében. Emberi megbetegedésre 1994 óta nem került sor.


(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)