Ebzárlat és legeltetés tilalom - 03.30-04.19

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal 2019. március 30-tól április 19-ig, a rókák veszettség elleni orális immunizálása miatt ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a megye bizonyos területeire vonatkozóan. A tilalom kiterjed ebekre, macskákra és legelő állatokra.

 


A zárlat célja, hogy a kijuttatott, vakcinát tartalmazó csalétkeket a vörös rókák helyett ne a háziállatok vegyék fel. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti.


A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, ezért azok megelőző immunizálása kiemelten fontos állategészségügyi feladat.


A csalétek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Ha a vakcina az ember szájába, orrába, vagy megsértett bőrére kerül, azonnal orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a vakcina kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és bő vízzel.


Az érintett területeket tartalmazó NÉBIH térkép és a pontos településlista megtekinthető:

Térkép, Lista


 

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)