Bács-Kiskun Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítás Jánoshalmán

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának szervezésében a „Szüreti expo” elnevezésű program keretében, első alkalommal került megrendezésre Jánoshalmán a Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítás 2017. szeptember 15. napján.

 A rendezvényen Bács-Kiskun megye közfoglalkoztatói adtak betekintést a közfoglalkoztatási programjaik eredményeiről, mutatták be a program keretében megtermelt termékeiket, terményeiket. A kiállítás elősegítette a közfoglalkoztatók közötti információcserét és munkakapcsolatot, valamint a települések közötti együttműködések létrejöttét kívánta előremozdítani.

A „Szüreti expo”-t Kovács Ernő a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, a Bács-Kiskun Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítást Dr. Hoffmann Imre a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, valamint Bányai Gábor országgyűlési képviselő nyitotta meg.

 

 

Kovács Ernő kormánymegbízott úr köszöntőjében kifejtette a közfoglalkoztatási programok értékteremtő hatásait. Hangsúlyozta az emberek kétkezi munkájának fontosságát és az általuk megtermelt értékek jelentőségét.

A közfoglalkoztatási programokban résztvevőknek lehetősége van képzésekben is részt venni. Ennek célja egyrészt az elsődleges munkaerőpiacra való kijutás esélyének növelése, másrészt a kompetenciafejlesztés.

 

Dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára megnyitójában a közfoglalkoztatási kiállítás jelentőségét hangsúlyozta. Kiemelte: meg kell mutatni az állampolgároknak, illetve az önkormányzatoknak azt, hogy mivel foglalkozunk. A kiállítás jelentősége, hogy megmutassuk, a közfoglalkoztatásban értelmes és hasznos tevékenység zajlik. Cél, hogy a kiállítók és az önkormányzatok egymás tapasztalataiból tanuljanak és a jó gyakorlatokat egymásnak átadják.

 

A közfoglalkoztatáshoz a kormány a forrásokat 2011 óta folyamatosan biztosította. Hangsúlyozta, hogy 2011 és 2016 között a programokban résztvevők áltagos létszáma folyamatosan növekedett, majd 2017-ben csökkenésnek indult, mivel megkezdődött a kiáramlási folyamat. A közfoglalkoztatás egy munkaerőpiaci eszköz, egy átmeneti foglalkoztatás. A teljes foglalkoztatásnak pedig az az ára, hogy az elsődleges munkaerőpiacon munkahelyek jöjjenek létre. A kormány intézkedéseinek megfelelően megtörténtek a kiáramlások, van hova a közfoglalkoztatottaknak kikerülni.

Bányai Gábor, országgyűlési képviselő a közfoglalkoztatásban résztvevők munkáját elismerő szavakkal illette.  Mint mondta, a környező új beruházások révén ezen emberek számára lehetőség nyílik az elsődleges munkaerőpiacra való kijutásra. Felhívta a figyelmet a szakmához jutás fontosságára, valamint az agrárágazat és a feldolgozóipar jelentőségére. 

A rendezvény a Belügyminisztérium támogatásával került megrendezésre az FM Szakképző Iskola területén, ahol Bács-Kiskun megyéből 5 járás 15 közfoglalkoztatója mutatta be a településein végzett értékteremtő közfoglalkoztatási munka eredményeit.

A közfoglalkoztatási kiállításon a Bajai járásból Bácsszentgyörgy, Csávoly, Sükösd települések mutatkoztak be. A Bácsalmási járás részéről Bácsalmás és Mátételke vett részt. A Jánoshalmi járásból Borota, Jánoshalma, Kéleshalom, Mélykút és Rém közfoglalkoztatói képviseltették magukat. Kalocsa járás részéről Dunapataj és Homokmégy jelent meg. A Kiskőrösi járásból pedig Csengőd, Császártöltés települések, illetve a Sorsfordító Szolgáltató Központ mutatta be programját.

A látogatók megtekinthették a kiállítók által a mezőgazdasági programokban megtermelt zöldségek gyümölcsök széles választékát és annak tartósítási módját. Lehetőség nyílt a késztermékek (ivólevek, lekvárok, krémek) kóstolására és a termékek megvásárlásra is.

Az értékteremtő közfoglalkoztatás eredményeit tükrözte a standokon bemutatott helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatási programban a közfoglalkoztatottak által készített termékek.

 

A gyermekek körében nagy sikert aratott az állatsimogató helyszín, ahol nyulakat és galambokat, törpemalacot láthattak. A rendezvény nyitvatartási ideje alatt légvár és a Bácsszentgyörgyi Játékgyár által fatermékekből kialakított népi játszótér is szórakoztatta a gyermekeket. Nagy örömet okozott az iskolákból kilátogató gyermekcsoportok részére a Homokmégy Község Önkormányzat által készített ágyúból kilőtt cukorkák, melyet nagy sietséggel szedtek össze a gyermekek. A bátrabbak gokartozhattak és kipróbálhatták a traktorvezetést is.