Bács-Kiskun megyében is bevezetik a kormányhivatali munkaerő-piaci reformot

2019. október 6-án közösen rendezte meg a Pénzügyminisztérium és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal a Nagyvállalati reggelit, ahol a térség 10 nagyvállalata kapott tájékoztatást Marczinkó Zoltán István munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkártól és Dr. Karakó Lászlótól, a munkaerő-piaci reform végrehajtásának előmozdításáért felelős miniszteri biztostól.


 

A rendezvényt Kovács Ernő kormánymegbízott nyitotta meg, továbbá köszöntőt mondott Dr. Kerényi János országgyűlési képviselő is.

 

2019 októberétől Bács-Kiskun megyében is bevezetik A munkaerő-piaci reform végrehajtásának gyorsítása a foglalkoztatási osztályok átalakításával elnevezésű projektet. Ennek az új, országos szinten fokozatosan megvalósuló programnak a célja a munkaerőpiac valós igényeinek a feltérképezése, valamint az, hogy az álláskeresők munkavállalási esélyei az eddiginél is erősebben javuljanak.

 

 

A fórumon Marczinkó Zoltán István munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy Magyarország kedvező foglalkoztatáspolitikai helyzete annak köszönhető, hogy folyamatos fejlesztések, beruházások folynak, amelyek felszívják a munkaerőtöbbletet, továbbá a beruházások száma a 2018. év első feléhez viszonyítva 18%-al emelkedett.

 

Dr. Karakó László munkaerőpiaci reform végrehajtásának előmozdításáért felelős miniszteri biztos kiemelte, az államigazgatási rendszereken belül kell a reformot végrehajtani. Szükség van a vállalatok visszajelzésére, a vállalatok által felhasznált tapasztalatokra, amelyek alapján kell folytatni a programot.

 

 

A rendszer egyik fontos pillére az, hogy az álláskeresők részére a megfelelő munkahely kiválasztását még hatékonyabbá tegye. Ezt a leendő munkavállalók képességeinek felmérésével, pályaválasztási és munkavállalási tanácsadással, önéletrajzírásban történő segítségnyújtással, szükség esetén készségfejlesztéssel, képzésekkel kívánják elérni. Kiemelt hangsúlyt kap továbbá a munkáltatók igényeinek felmérése is, a járási és megyei hivatalok és a vállalkozások közötti hatékonyabb kapcsolattartás kialakítása.

 

Az ügyfélfókuszú rendszerben gondolkodva pontosan kell felmérni a vállalati igényeket, valamint az álláskeresők szakmai tudását, munkaerő-piacon hasznosítható képességeit. A program megvalósításának érdekében a foglalkoztatási szervezet kollégái Bács-Kiskun megyében is a modellnek megfelelően megkezdik a foglalkoztatók munkaerőigényeinek pontos felmérését, a vállalati kapcsolattartás erősítésével törekednek arra, hogy mind a felmérések, mind a tapasztalatok visszajelzése alapján hatékony munkaerőközvetítő tevékenység valósuljon meg. 

 

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)