Bács-Kiskun megállja a helyét a megyék agrárversenyében

2017. július 3-án az agrár – és vidékfejlesztési támogatások, és megvalósult kifizetések témájában tartott sajtótájékoztatót Kovács Ernő kormánymegbízott és Madari Örs az Agrár-és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály főosztályvezetője.

 

 


 Kovács Ernő kormánymegbízott kiemelte, hogy a legnagyobb agármegyeként kiemelt szerepe van Bács-Kiskun megyének.

 

A Magyar Államkincstár (Kincstár) a 2016. évi egységes kérelmekben igényelt támogatásokra 2017-ben eddig a kormányhivatalok előkészítő tevékenysége eredményeképpen 151,45 milliárd forintot utalványozott, így a 2016. évi előleg- és részfizetésekkel együtt 2017. június 27. napján 411,4 milliárd forint kifizetésénél tartunk országosan az egységes kérelemhez kapcsolódó támogatások esetén, ami az előző évi időszakhoz képest 38,6 milliárd forinttal több kifizetést jelent.

Bács-Kiskun megyében ez a szám 40,08 milliárd forintnyi kifizetésben valósult meg.

 

Korábban, a kifizető ügynökségi feladatokat ellátó szervezet (MVH) az éves munka tervezése során a jogszabályban meghatározott június végi végfizetési határidőhöz igazította az ügyintézés lezáráshoz kapcsolódó tevékenységek befejezését. A május végén június közepére előrehozott határidő tartása érdekében átszervezésre kerületek az ügyintézésre, a kifizetések indítására vonatkozó tevékenységek.

 

„ Büszkék lehetünk, hogy a kollégák ilyen jól végezték/végzik a munkájukat.”- emelte ki Kovács Ernő kormánymegbízott, ugyanis a Magyar Államkincstár és a kormányhivatalok jellemzően jelentős túlmunkával mindent megtettek a kérelmek ügyintézésének lezárását és a kifizetéseket illetően a módosított határidő betartása érdekében.

 

A kifizetések az egységes kérelem tekintetében a főbb területalapú jogcímeket illetően június közepére gyakorlatilag teljesültek, ez megközelítőleg 99%-os kifizetési arányt jelent.

 

Soha nem volt ilyen gördülékeny a kérelem-benyújtás”-emelte ki Madari Örs, főosztályvezető.

Elmondta, hogy 2017. április 7-én megnyílt az egységes kérelem benyújtó felülete. A 2017. évi egységes kérelem keretében a korábbi 36 jogcím helyett immár 41 jogcímre, intézkedésre lehet kérelmet benyújtani, vagy adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. A szankciómentes benyújtás 2017. május 15-én lezárult. Az előzetes ellenőrzés keretében a megyében 2 199 ügyfelet értesítettek ki valamilyen-a kérelemben található- problémáról. Az ügyfelek feladata az értesítések alapján – amelyek elektronikusan, a kérelmet benyújtók ügyfélkapujára kerültek továbbításra – az igénylések felülvizsgálata volt. Amennyiben hibát találtak az igényléseikben, azokat 2017. június 19-ig korrigálhatták, amely módosítások alapján elkerülhették az esetleges levonásokat, szankciókat. Az előzetes ellenőrzés során megközelítőleg 60%-kal csökkent a problémás kérelmek száma.

 

Így „gyakorlatilag a kérelem-benyújtás, és az ügyintézés problémamentesen zajlott le, megtartva az ügyfélbarát és szolgáltató kormányhivatal elveit.”-mondta Madari Örs.

 

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)