3. osztályos tanulók krónikus légzőszervi és allergiás tüneteinek országos felmérése

Az Országos Közegészségügyi Intézet (továbbiakban: OKI) évtizedek óta vizsgálja a krónikus légzőszervi betegségek kialakulásának és súlyosbodásának kockázati tényezőit.


A kormányhivatalok és járási hivatalok népegészségügyi feladatokat ellátó munkatársai részére 2017-ben országos munkatervi feladatként került meghatározásra az OGYELF 2017 felmérésben (Országos Gyermek-légúti Felmérés) történő részvétel. A program célja, hogy felmérje a krónikus légzőszervi és allergiás tünetekkel küszködő gyermekek arányát, valamint feltárja azokat a kockázati tényezőket, melyek káros következményeként ezek a tünetek kialakulhatnak, vagy súlyosbodhatnak.


A felmérés további célja a légszennyezés és a környezetiártalmak okozta betegségek megelőzése célzott és megalapozott programok kidolgozásával.


A felmérés az OKI szakmai iránymutatása mellett a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályai koordinálásával és a járási hivatalok népegészségügyi osztályain dolgozó szakemberek közreműködésével valósul meg.


Bács-Kiskun megyében az országos felmérés keretében a felmérőlapok kitöltésében az általános iskolák harmadik osztályos tanulóinak szülei vesznek részt.

 

Az iskolánként összeállított kérdőív-csomagokat a programmal és a kérdőívekkel kapcsolatos tájékoztatóval együtt a népegészségügyi osztályok munkatársai juttatják el az érintett iskolákhoz. A kitöltési útmutatóval ellátott kérdőíveket a 3. osztályos tanulók szülei az osztályfőnökök közreműködésével kapják meg.

 

A kérdőívek minél nagyobb számban történő kitöltésében, valamint az Országos Közegészségügyi Intézet részére történő visszajuttatásában kérjük az érintett iskolák igazgatóinak, pedagógusainak és a gyermekek szüleinek támogató közreműködését. 


(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)