350 új munkahelyet hoz létre az új Bács-kiskun megyei üzem

Letették a Hunent Zrt. épülő üzemének alapkövét Mélykúton. A 12,5 milliárd forintos beruházás a kormány támogatásával jött létre. Az új üzem korszerű berendezésével a tervek szerint óránként 5000 pecsenyekacsa feldolgozását teszi majd lehetővé és 350 új munkahelyet is létrehoz. A rendezvényen részt vett Kovács Ernő kormánymegbízott is.

 
 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ünnepségen arról beszélt, hogy alacsony társasági és személyi jövedelemadó teszi lehetővé, hogy az egész közép-európai térségben Magyarország lett a legvonzóbb befektetési környezettel rendelkező ország. – 47 beruházásról tudtunk megállapodni vállalatok vezetőivel, köztük a Hunent Zrt.-vel, és ez egy olyan szám, amelynek nyomán 8500 új munkahely jön létre Magyarországon és több mint 430 milliárd forintnyi beruházást tudunk megvalósítani és ez még csak az első fél év alatt – hangsúlyozta a miniszter.


Szijjártó Péter szerint, a beruházás azért is jelentős, mert nemzetközi banki szerepvállalással valósul meg. Magyarország 2014-ben lépett be újra a Nemzetközi Beruházási Bankba és a 40 millió eurós alaptőkéjével a harmadik legjelentősebb részvényesnek számít Oroszországot és Bulgáriát követően. A banknak a mélykúti az első Magyarországon megfinanszírozott beruházása, amihez 7 milliárd forintnyi hitelt biztosít.


Weiss Kurt, a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. vezérigazgatója a zöldmezős beruházásról kijelentette: a mintegy 8,8 hektáros telken a beépített terület nagyjából 18 ezer 300 négyzetméter lesz. Az első ütemben, várhatóan 2018 októberéig felépítenek egy víziszárnyas vágóhídat, egy feldolgozó üzemet, egy hűtő- és fagyasztóházat, valamint egy szennyvíztelepet. A teljes beruházás második üteme várhatóan 2019 év végére fejeződik be. A vágási kapacitásról elmondta: az üzem egy tízórás műszakban 50 ezer kacsa vagy 25 ezer húsliba feldolgozására lesz alkalmas.


Bányai Gábor a térség országgyűlési képviselője az eseményen hangsúlyozta: a mélykúti beruházás óriási jelentőségű a térség számára, hiszen ezen a területen 1991 és 2010 között szinte senki nem fektetett be. 2012 óta azonban már több mint 5750 új munkahely jött létre. A nyilvános cégadatok szerint a Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Zrt. (Hunent) 2016-ban 8,49 milliárd forintos értékesítési árbevételt ért el az egy évvel korábbi 9,24 milliárd forint után. A cég adózott eredménye 215 millió forint volt a 2015-ös 104 millió forintot követően. A politikus szólt arról is, hogy a kiskunhalasiaknak sem kell aggódniuk, a bővülő piaci lehetőségeknek köszönhetően a Hunent Zrt. tovább üzemeltetni a halasi gyáregységét is.


(forrás: baon.hu)