Az Osztály:
- engedélyezi és ellenőrzi: a takarmányforgalmazást, az élelmiszerboltok működését, a karanténozást az állati eredetű melléktermék kezelést, az állategészségügyi és takarmányhigiéniai előírásokat, az állategészségügyi szabályok megtartását, az élőállat kereskedelem-szállítási dokumentációját, az élelmiszervállalkozások tevékenységét, az állatjóléti, a járványügyi, a higiéniai, az élelmiszer-biztonsági-, és az élelmiszerminőségi előírásokat,
- nyilvántartásba veszi: az engedélyezési kötelezettség alá nem tartozó élelmiszervállalkozásokat, az első magyarországi betárolási helyeket, a kistermelői élelmiszer-termelést és értékesítést végző kistermelőket és regisztrációs számmal látja el őket,
- elrendeli: a különböző járványügyi intézkedéseket, amelyek a bejelentés alá tartozó állatbetegségek leküzdése kapcsán jogszabály által előírtan kötelezőek; a járványügyi nyomozást, dönt az állami kártalanításról, különböző állategészségügyi monitoring programok végrehajtásáról.
-élelmiszerhigiéniai szakterületen húsvizsgálatot végez, meghozza a fogyaszthatósági döntéseket, élelmiszerboltokat, élelmiszervállalkozásokat ellenőriz.
1. Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály feladat és hatásköre
2. Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály elsőfokú szakhatósági jogkört gyakorol
3. Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály állatvédelmi feladatai keretében