Tájékoztató az egészségügyi dolgozók kötelező HCV szűréséről

Az egészségügyi szolgáltatónak az általa foglalkoztatott valamennyi egészségügyi dolgozó HCV szűrővizsgálatát 2019-ben teljes körűen, a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat keretében el kell végeztetnie.


A szervezett munkavégzés keretében foglalkoztatott egészségügyi dolgozók esetében a szűrést a munkáltató által elrendelt soron kívüli munkaköri alkalmassági vizsgálat keretében kell végrehajtani, amelyet a munkáltató foglalkozás-egészségügyi alapszolgálata végez el.


A nem szervezett munkavégzés keretében egészségügyi tevékenységet végző egészségügyi dolgozók (ilyenek az egyéni egészségügyi vállalkozók, az egyéni cégek, illetve a társas vállalkozások tagjai) HCV szűrését a foglalkozás-egészségügyi szakellátóhelyek végzik. A szakellátóhelyek listája a https://www.nnk.gov.hu/tajekoztatas/lakossagi-tajekoztatas címen érhető el.


A vizsgálatok a munkáltatók, illetve az egészségügyi vállalkozók számára térítésmentesek, azok finanszírozása elkülönített központi költségvetési keretből történik. Részletesebb információért keresse a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatóját, illetve a foglalkozás-egészségügyi szakellátóhelyét, vagy a területileg illetékes kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztályát.


A szűrésen való részvétel feltétele az egészségügyi tevékenységre való orvosi alkalmasság igazolhatóságának, ennek hiányában egészségügyi tevékenység 2020. január 1-től nem végezhető!


(kormanyhivatal.hu)