1./ Amit a Legionella baktériumról tudni kell:
- A legionellózisnak nevezett, különböző súlyosságú esetenként halálos emberi megbetegedést okozza.
- A legionellózis légúti betegség, amely emberről emberre nem terjed. Leggyakrabban a Legionella baktériumokat tartalmazó aeroszol (vízpermet) belégzése útján alakul ki a megbetegedés.
- Ez a baktérium a természetes vizekben és a nedves környezetben, kis számban bárhol megtalálható, növekedését a 20-50 °C–os vízhőmérséklet segíti elő.
- A vízvezeték-rendszerekben a kiülepedő un. biofilm biztosítja a tápanyagot szaporodásához.
2./ Vonatkozó jogszabály:
A Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról szóló 49/2015. (XI.6.) EMMI rendelet.
Hatályos: 2016.02.04.
2.1. Rendelet hatálya: kiterjed a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre, azok üzemeltetőire, illetve tulajdonosaira.
Nem vonatkozik a lakossági meleg víz ellátó rendszerekre!
2.2. Felelős: a létesítmény üzemeltetője, ennek hiányában a tulajdonosa.
2.3. Fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítmények:
- az egészségügyi, oktatási és szociális intézmények, kockázatot a használati meleg víz okozza, mint kockázati közeg,
- kereskedelmi szálláshelyek, használati meleg víz okozza, mint kockázati közeg,
- nedves hűtőtornyok-bármely létesítmény, üzem ahol ilyen működik,
- közfürdők ahol aerosol képző meleg vizes medencét üzemeltetnek - bármely közösség számára nyitott medence
2.4. Miért ezek a fokozott kockázatúak?
- Egészségügyi és szociális létesítmények esetében a fogékony személyek halmozottan fordulnak elő.
- Szállodák esetében, számottevő az új közeg, új kórokozók jelenléte, utazással összefüggő megbetegedések fordulhatnak elő.
- Aerosol képző medencék esetében - jelentős az expozíció
- gyorsan változik a csíraszám
- Nedves hűtőtornyoknál nagy távolságra szóródik az aerosol (több km).
Az üzemeltetők, illetve tulajdonosok feladatai a jogszabály hatálybalépésével:
1). Kockázatbecslést kell végezni a Legionella-fertőzési kockázatot, illetve a fokozott fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben.
Határidő:
- 1 éven belül kell a kockázatbecslést elvégezni a rendelet hatálybalépésekor már működő, Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben, illetve fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben.
- 2 hónapon belül kell a kockázatbecslést elvégezni a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követően az új létesítményekben Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben, illetve fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben.
2). Monitoring vizsgálatot kell végezni:
A monitoring eszközei: az ivó- és használati melegvíz rendszerek esetén a vízhőmérséklet ellenőrzése, laboratóriumi vizsgálata a Legionellák jelenlétének és mennyiségének a vízrendszerben történő meghatározása céljából.
- Fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben (szálloda, egészségügyi és szociális. intézmény) minden esetben kötelező a laborvizsgálat. Az eredményeket dokumentálni szükséges és 5 évig meg kell őrizni!
- Használati meleg víz rendszerek esetén - hőmérsékletmérést havonta, Legionella - csíraszám meghatározást évente egyszer kell végezni a kockázatbecslés alapján kijelölt számú és elhelyezkedésű vizsgálati ponton, de épületenként legalább egy, a meleg víz előállítás helyétől távol eső végkifolyón.
- Közfürdők esetén Legionella - csíraszám meghatározása szükséges: a medence vizéből havonta, szűrt víz vizsgálatát negyedéventekell elvégezni. Három egymást követő, kimutatási határ alatti eredmény esetén a medencevíz-vizsgálat gyakorisága negyedévesre csökkenthető.
- Nedves hűtőtornyok esetén: Legionella - csíraszám meghatározását és a 22 °C-on számolt telepszám vizsgálatot havonta, a kockázatbecslés alapján kijelölt számú és elhelyezkedésű vizsgálati ponton, de legalább a hűtőtorony vízteréből. Három egymást követő megfelelő érték esetén a Legionella vizsgálati gyakoriság negyedévesre csökkenthető.
3). Kockázatkezelési intézkedéseket kell tenni, ha a kockázatbecslés, illetve a monitoring eredmények alapján megállapítást nyer, hogy Legionella-fertőzési kockázat, illetve fokozott kockázat áll fenn. A kockázatkezelési intézkedési szint alatt azt a Legionella-koncentrációt vagy 22 °C-on számolt telepszám vizsgálati eredményt kell érteni, amely az egyes, Legionella-fertőzési kockázatot jelentő közegekre, létesítményekre, a rendeletben meghatározott értéket meghaladja.
A kockázatkezelési szintnek három fokozata van:
- figyelmeztető szint,
- beavatkozási szint,
- azonnali beavatkozási szint.
4). Kockázatértékelés meglétéért felelős:
üzemeltető vagy a tulajdonos.
Készíti: munkacsoport, saját személyzet és/vagy külső szakértő.
Elemei: a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza
Szakmai segítséget az OKK módszertani útmutatója ad.
További információk:
Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály
Kecskemét Nagykőrösi u. 32. Tel: 76/500-020
e-mail: titkarsag.bacs@dar.antsz.hu
Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Főosztály