A klímaberendezések egészségkárosító hatásai

 

 

Mire kell odafigyelnünk a klíma beállításánál, milyen hatásai vannak a szervezetünkre? 

A klímaberendezés kellemes hőmérsékletet biztosít, ezáltal javítja a közérzetet, a koncentráló képességet, kiszűri a levegőből a porszemcséket, atkákat és polleneket. 

Az ideális hőmérséklet megítélése elég szubjektív, így a tünetek jelentkezése is igen változó lehet, attól függően, hogy ki mennyire érzékeny. Optimális esetben a hűtött helyiség hőmérséklete 4-6 fokkal kevesebb csupán a kinti hőmérsékletnél.

 Megfázás, légúti panaszok

A forró levegőről a túlhűtött helyiségbe való belépésnek meghűlés lehet a következménye. A klímaberendezés szárítja a levegőt, így a szem, orr és a torok nyálkahártyájának kiszáradását, kötőhártya-gyulladást, légzési nehézségeket, légszomjat, köhögést, fejfájást, szédülést és kimerültséget is okozhat.

 
 Mozgásszervi panaszok (klímareuma)

 

Ha az áramló hideg levegő közvetlenül, tartósan éri az ízületeket, akkor ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak. Ehhez elegendő lehet egyetlen nap, például 6 vagy 8 órás intenzív, hűtőt szobában eltöltött műszak. Különösen azoknál alakulhatnak ki ilyen rövid időn belül mozgásszervi panaszok, akik erre fokozottan érzékenyek.

 

 

 

Bőrszárazság

A száraz levegő a bőrt is kiszárítja. A bőr kiszáradása ellen bőséges folyadék fogyasztásával, hidratáló krémek alkalmazásával védekezhetünk.

 

A klímaberendezés zárt rendszere kedvez a baktériumok, gombák elszaporodásának!

 

Legionellósis (legionárius betegség)

E kórkép 1976-ban vált ismertté, amikor az Amerikai Légionáriusok Philadelphiában megrendezett nagygyűlésén 221 személy betegedett meg tüdőgyulladásban, és a betegek 15%-a meghalt. Az epidemiológiai vizsgálatok során megállapították, hogy a kórokozó a szálloda légkondicionáló berendezésének párásítójából került aeroszol formájában a levegőbe. A betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák.

 

A Legionella mindenhol előfordul ahol pangó víz van, pl. a használati melegvíz-rendszer, hidegvíz-rendszer, zuhanyzók rózsái, hűtőtornyok, pezsgőfürdők, szökőkutak (főként a beltériek), permetezők, kerti locsolók, nagynyomású vizes tisztítók, tűzoltó (sprinlker) rendszerek, párásítók, fogászati kezelő egységek és lélegeztető készülékek is lehetnek kórokozót terjesztő közegek. Megfelelő körülmények között, 20-50oC-os hőmérséklet, tápanyagforrások, mint az iszap, vízkő, rozsda, algák és más szerves anyagok jelenléte esetén elszaporodnak.

A kórokozó emberről emberre nem terjed.

1998 óta kötelezően bejelentendő fertőző betegség hazánkban.


Lappangási idő: 2-10 nap.

Tünetek: A betegség influenzaszerű tünetekkel kezdődik: fejfájás, rossz közérzet, gyengeség, hőemelkedés, izom-, és izületi fájdalom. 12-48 óra múlva hidegrázás, magas láz és erős, fokozódó erősségű, száraz köhögés jelentkezik, később nyálkás, gennyes köpetürítéshez vezethet. A lázas állapot időtartama átlagosan 13 nap. Vizes hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom társulhat. A 2-3. naptól kezdődően a tüdőgyulladás tünetei dominálnak. A súlyosságtól függően kialakulhat nehézlégzés, mellkasi fájdalom, tudatzavar.

 

Az esetek döntő többségében enyhe lefolyású a betegség, melyet nem könnyű felismerni. Időseknél, krónikus betegségekben szenvedőknél súlyos, akár életet is veszélyeztető állapot alakulhat ki. Az időben megkezdett kezeléssel elérhető a gyógyulás.

1998 óta, kötelezően bejelentendő fertőző betegség hazánkban.

A betegség elleni küzdelem fő eszköze a megelőzés, a víz-, hűtő- és egyéb rendszerekben található legionellák szaporodását elősegítő tényezők kivédése.

 

 

 Szisztémás gombafertőzés

A legionellák mellett a klímaberendezésekben szaporodó több gombafaj okozhat betegséget. Elsősorban a legyengült szervezetek, a krónikus betegségben szenvedők vannak kitéve a fertőzésnek. A gombák spórája a légutakba jutva, főleg alsó-légúti megbetegedést és tüdőgyulladást okoz, de megtámadhatja a szívet, a vesét és akár agyhártyagyulladást is okozhat.

 


Jó tudni!

 A klímarendszerek működésével járó párakicsapódás kedvező körülményeket teremt a baktériumok, penészgombák szaporodásához, ezért nagyon fontos a klímaberendezések időszakos karbantartása, ellenőrzése, fertőtlenítése. A "szárító" hatás ellen bőséges folyadék bevitellel, hidratáló krémek és műkönny használatával védekezhetünk.

Ha klimatizált helyen dolgozunk, vagy vásárolunk, érdemes magunkkal vinni vékony kardigánt, pulóvert, ezzel védekezni a megfázás ellen.

 

 

 

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Népegészségügyi Főosztály