A Családvédelmi Szolgálat járványügyi veszélyhelyzet alatt nyújtott ellátásai

A járványügyi veszélyhelyzet időtartama alatt a Családvédelmi Szolgálatok a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend alapján dolgoznak, amely szerint a Családvédelmi Szolgálatok működésével kapcsolatban számos intézkedést vezetnek be.

 

 

A fertőzésveszély csökkentése érdekében törekedni kell a személyes találkozások korlátozására, a higiénés előírások betartására, megfelelő védőeszközök használatára.

 

A tanácsadásra jelentkezés telefonos időpont-egyeztetéssel történik.

 

A terhességmegszakítás szándékéval az első (ún. „A”) tanácsadásra jelentkezők esetében a szolgálatban dolgozó védőnő felajánlja a távkonzultáció lehetőségét, amennyiben a beavatkozást igénylő személy vállalja a személyazonosságát és a távkonzultáció feltételeit, amely a jogszabályban meghatározott szempontok szerint történik.

 

A döntés megfontolásához az alábbi tájékoztató anyagok szolgálhatnak segítségül:

 

 

 

Az első tanácsadást követően a terhességmegszakítási szándék fenntartása esetén a második alkalommal személyes megjelenés szükséges. Fontos, hogy – az előjegyzéshez igazodva – a tanácsadásra pontosan, illetve csak az érintett személy, kiskorú kérelmező esetén az érintett személy és annak törvényes képviselője érkezzen.

 

Amennyiben náthásak, köhögnek (légúti panaszaik vannak) feltétlenül viseljenek szájmaszkot!

 

 

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)