2018/2019. évi influenza szezon

Mint minden évben, október elején megkezdődött az influenza szezon, az előző évek tapasztalata alapján március végéig bármikor kialakulhat járvány.

Az influenza hirtelen kezdődő vírusos megbetegedés, melyet láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi illetve izomfájdalom, általános levertség, és fáradékonyság jellemez. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek.

A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes: megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét (cukorbetegség), de ronthatja a vese- máj- és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődmények hörghurut, tüdőgyulladás az immungyengeségben (daganatos betegek) szenvedőknél, az időseknél és a dohányosoknál.

Az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Gyógyszerügynökség bizottsága a 2018/2019. évi influenzaszezonra a trivalens influenza elleni vakcina előállításához az északi féltekén

 • A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-szerű;
 • A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)-szerű;
 • B/Colorado/06/2017-szerű influenza vírustörzseket ajánlja.

Az előző szezonhoz  képest az oltóanyagban WHO ajánlásra változott a H3N2 altípusú influenza A és az  influenza B vírus törzs.

A kórokozó változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő és a megfelelő védelem érdekében évenkénti oltásra van szükség.

Az oltóanyagok élő vírust nem tartalmaznak, ezért az oltás következményeként influenza fertőzés/megbetegedés nem alakulhat ki. Az oltást követő esetleges légúti betegség véletlen egybeesés következménye, és más légúti kórokozó válthatja ki. Oltás után ritkán észlelnek enyhe reakciót, mellékhatást (láz, fejfájás, bőrpír, duzzanat), ami 1-2 nap alatt elmúlik.

Hazánkban térítésmentesen kétféle oltóanyag biztosított:

-         megyénkben a 3 éven felüliek oltására 67 000 adag 3Fluart elnevezésű vakcina áll rendelkezésre. Az immunizálás egyszeri oltással történik.

-         A 3 éven aluli (6-35 hónapos) gyermekek oltására 130 adag VaxigripTetra szolgál. Az immunizáláshoz első alkalommal két oltás szükséges. A két oltás között legalább 4 hét teljen el.

A védettség általában 2-3 hét alatt fejlődik ki és több hónapig tart, ezért célszerű az oltást a járványidőszakot megelőzően beadatni.

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem, a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése. Különösen ajánlott azok részére, akiknél az influenza fertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek.

3Fluart influenza elleni térítésmentes védőoltásban részesítendők köre:

–         3 évesnél idősebb

 • krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, pl. asztmás betegek;
 • súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt csökkent légzésfunkciójú betegek;
 • szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a megfelelően beállított magasvérnyomás-betegséget);
 • veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);
 • krónikus máj- és vesebetegek;
 • anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes;

–         várandósok a gesztációs héttől függetlenül;

–         azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik;

–         rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek;

–         tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt);

–         60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.

A fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:

–         egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, a szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre, továbbá a várandós nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is),

–         ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói.

Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében fel kell ajánlani a térítésmentes védőoltást a sertés és baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával szervezett munkavégzés keretében foglalkozó személyeknek. Védőoltásban részesíthetők továbbá a baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók, valamint mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak. Az influenzaoltások megszervezése a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok segítségével történik.

VaxigripTetra influenza elleni védőoltásban térítésmentesen részesítendők köre:

–      3 éven aluli gyermekek

 • krónikus szív-érrendszeri, és/vagy légzőrendszeri betegségben szenvedő gyermekek (beleértve a bronchopulmonárisdysplasiát, cysticusfibrosist és asztmát), akiknek az állapota rendszeres orvosi ellenőrzést vagy kórházi kezelést igényel;
 • veleszületett vagy szerzett immundeficienciában szenvedők;
 • vesebeteg gyermekek;
 • anaemiában, hemoglobinopathiában szenvedők;
 • hosszantartó acetilszalicilsav terápiában részesülők;
 • egyéb krónikus betegségben szenvedők (diabetesek, anyagcsere betegek);
 • egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő- és gyermekotthonok lakói.

A korábban influenza oltásban nem részesült gyermekek esetében a megfelelő védettséghez 2 adag beadása szükséges.

A védőoltást kérje háziorvosától!

Legyen Ön az elsők között, aki influenza elleni védőoltásban részesül!

A védőoltás beadásának pontos időpontjáról a rendelőben tájékozódhat.

A térítésmentes oltások mellett a gyógyszertárakban vényre (esetlegesen munkáltatói költségtérítéssel) influenza elleni oltóanyag beszerezhető. Az influenza elleni széleskörű védekezés érdekében fontos, hogy minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor a közlekedési, rendészeti, oktatási, közellátási feladatot teljesítő foglalkozási ágakban, valamint a diákotthonok, kollégiumok lakói és más közösségek tagjai között.