Tájékoztató a parlagfű elleni védekezésről

Parlagfű

Tájékoztató a parlagfű elleni védekezésről

 

Tisztelt földhasználók, tisztelt termőföld tulajdonosok!

A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény minden földhasználó részére előírja a földhasznosítási kötelezettség teljesítését. Ennek értelmében a föld használója köteles a termőföldet termeléssel hasznosítani, vagy termelés nélkül a talajvédelmi előírások betartása mellett a gyom és parlagfű mentes állapotot fenntartani. Évek óta visszatérő probléma a parlagfüves területek által a lakosság széles körében elterjedt allergiás megbetegedések nagy száma.  A parlagfűvel borított területek felszámolása egészségügyi okokból is elengedhetetlen.

A járási földhivatal kormánytisztviselői minden év július 1-ét követően az illetékességi területen parlagfű felderítést végeznek. A helyszínen a fertőzött területeket műholdas helymeghatározó készülékkel felmérik és fényképfelvételeket készítenek a parlagfűvel borított földekről. Ezt követően a felmért állapotot rögzítő jegyzőkönyvet egy országosan egységes adatbázisba töltik fel.

A védekezés további feladatait a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága látja el. Az ő intézkedéseiknek köszönhetően sorra kerülhet kényszerkaszálás elrendelése, illetve bírság kiszabása is. A bírság mértéke 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedhet.

A vonatkozó törvényi előírások érvényesülése, valamint a lakosság egészségi állapotának védelme érdekében ezúton is kérünk minden földhasználót, hogy a parlagfű elleni össztársadalmi védekezésből rá eső feladatot fokozott figyelemmel lássa el!

 

dr. Szécsényi János
Kunszentmiklósi Járási Földhivatal
Hivatalvezető

Parlagfű2