Támogatás 25 éven aluli fiatalok számára

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal segítséget nyújt azoknak a fiataloknak is, aki még nem biztosak benne, hogy szakmát szeretnének tanulni vagy dolgozni, nem tudják, mi lenne számukra a megfelelő irány.


Amennyiben szakmát szeretne tanulni, akkor az Ifjúsági Garancia Programon belül, kérésére van lehetőség a képzési költség 100%-os támogatására, továbbá a képzés idejére megélhetési támogatás nyújtására (keresetpótló támogatás) és útiköltség megtérítésre. A programban való részvételhez szükséges, hogy 25 év alatti nyilvántartott álláskereső legyen a jelentkező.


Amennyiben dolgozni szeretne az érintett, a megfelelő feltételek fennállása esetén, az alábbi támogatások segíthetik az elhelyezkedést:


  • A 90 napos támogatási forma munkatapasztalat szerzéshez.
  • Hosszabb távú elhelyezkedés esetén a 12 vagy 15 hónapos konstrukció, ami azt jelenti, hogy 8, illetve 10 hónapig támogatásra kerül a munkáltató a bérrel és a hozzá tartozó szociális hozzájárulási adóval, majd további 4, illetve 5 hónapig foglalkoztatási kötelezettséggel kell foglalkoztatnia a munkavállalót.
  • A program keretében támogatható az is, ha a kiszemelt munkahely miatt a jelenlegi lakóhelytől távolabbra (legalább 60 km-re) kell költözni. Ez esetben, az adott feltételek mellett, akár 12 hónapig támogatható az albérleti költség.

 

A támogatási formák közül a leendő munkáltató és a munkavállaló – a járási hivatal közreműködésével – közösen döntik el, melyik a legalkalmasabb támogatási forma mindkettőjük számára.


Az Ifjúsági Garancia Rendszerbe való belépéshez bármikor van lehetőség, a Foglalkoztatási Osztály munkatársai igyekeznek összehozni a munkavállalót olyan munkáltatóval, akiknek épp egymásra van szükségük.


(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)