Sikeres volt járásunkban a nyári diákmunka program

A Kormány 2019-ben is meghirdette a nyári diákmunka programot, Bács-Kiskun megyében mintegy 245 milliárd forint támogatást biztosítva erre. A programban azok a nappali tagozatos diákok vehettek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor már betöltötték a 16. életévüket, és legkésőbb a program befejezésekor még nem múltak el 25 évesek, elősegítve ezzel a korai munkatapasztalat megszerzése mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is.


A projektben a települési önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a mezőgazdaság, a vendéglátás, valamint a turizmus területén működő vállalkozások is részt vettek.  Az önkormányzatoknál 6 órában, a vállalkozásoknál 8 órában vállalhattak munkát a fiatalok.


Az önkormányzatoknak, illetve a vendéglátásban, a mezőgazdaságban és a turizmusban tevékenykedő cégeknek a járási hivatalokhoz kellett benyújtaniuk a felmerülő munkaerőigényüket. A diákok az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál regisztrálhatták magukat.


A kiskunmajsai járás területén összesen 116 diákot tudtunk elhelyezni a 2 hónap alatt. A 6 települési önkormányzat közül 3 településen (Kiskunmajsa, Szank, Jászszentlászló) folyt diákmunka 67 fővel. A mezőgazdaság területén 6 munkáltatónál 11 főt, a turizmus-vendéglátás területén 13 munkáltatónál 38 diákot tudtunk elhelyezni.


A legjellemzőbbek az önkormányzatok esetén az adminisztratív jellegű munkakörök voltak, a mezőgazdaság területén az egyszerű mezőgazdasági foglalkozású, a vendéglátás területén a pultos, felszolgáló munkakörben volt jellemző a foglalkoztatás.


(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)