Nemzeti Pályaorientációs Portálról tájékoztatás

Nemzeti Pályaorientációs Portál

 

A munkaügyi szervezet egyik kiemelt törekvése, hogy olyan (jellemzően online) felületeket biztosítson az állampolgároknak és a munkáltatóknak, amelyek használatával az ügyfelek hatékonyan tudnak információhoz jutni, illetve amelyek révén megalapozott döntéseket tudnak hozni mind a tanulás, mind pedig a munka világában.

Ezen törekvés egyik jó példája a 2010. óta elérhető és folyamatosan továbbfejlesztés alatt álló Nemzeti Pályaorientációs Portál (NPP, eletpalya.munka.hu). A felület célja, hogy önismereti és pályainformációs eszközökkel segítse a fiatalokat a továbbtanulás és szakmaválasztás, illetve a felnőtteket a pályamódosítás, továbbképzés során meghozott döntésekben, kiemelt figyelmet fordítva a következő élethelyzetekre: első szakma megválasztása, felsőfokú továbbtanulás, felnőttkori tanulás, első munkahely, vállalkozóvá válás.

A Portálon több tucat önismereti kérdőív érhető el, ezek kitöltésével a felhasználó megismerheti érdeklődési irányait, erősségeit, jellemző munkamódját, valamint tájékozódhat az ezekhez leginkább illeszkedő foglalkozásokról, szakképesítésekről. A Nemzeti Pályaorientációs Portál a foglalkozás-leírások és a szakmabemutató filmek legteljesebb gyűjtőhelye is, amelyeket megújítunk és bővítünk a jövőben. Az Európai Uniós támogatással létrejött és jelenleg is fejlesztés alatt levő Nemzeti Pályaorientációs Portál korosztálytól függetlenül nyújt hatékony és otthonról is elérhető segítséget mind az ifjúsági célcsoportnak, mind pedig a dolgozó, vagy a munka világába belépni, illetve oda visszatérni szándékozó felnőtteknek.

Bővebb információért forduljanak bátran a Kiskunmajsai Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségének munkatársaihoz.

Dr. Kiss Melinda

hivatalvezető