Megújult diákigazolvány

Megújult a diákigazolvány

 Nem csak a diákigazolvány, hanem az általa igénybe vehető szolgáltatások és kedvezmények is megújulnak, ezzel számtalan lehetőséget biztosítva a diákoknak belföldön és Európa-szerte egyaránt.

Előnyei:

 • Az érvényes diákigazolvánnyal rendelkező tanulók, hallgatók számára nyilvános könyvtárban a beiratkozási díjból 50%-os kedvezményt kell adni
  • Nappali és esti tagozaton, legyen az középiskola, gimnázium vagy felsőoktatási intézmény, az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők az alábbi kedvezményeket jogosultak igénybe venni:
              - iskola és lakhely közötti bérlet vásárlása esetén 90%
              - jegyvásárlás esetén, bármely viszonylatban 50%
  • Levelező tagozaton jegyvásárlás esetén érvényesíthető 50% kedvezmény.

A helyi közlekedés kedvezményes bérletének árát mindig az adott önkormányzat határozza meg.

A Diákkedvezmény Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a kedvezményes közlekedés és múzeumlátogatás mellett többek között éttermekben, színházakban és fitness stúdiókban is elfogadják a diákigazolványt.

Az elfogadóhelyek listája már elérhető a www.diakkedvezmeny.hu oldalon, valamint okostelefonon és tableten egy ingyenes applikáció segítségével, amely letölthető Androidra és iOS-re is. A diákok itt rákereshetnek a hozzájuk közeli elfogadóhelyekre, valamint tájékoztatást kapnak arról is, hogy az adott helyen milyen típusú kedvezményt tudnak igénybe venni. Országosan több mint ezer helyen igénybe vehető, ahol a szolgáltatások mértéke változik, általánosságban 5-50 százalékos kedvezményeket biztosítanak.

Felhívták a figyelmet arra: az új diákigazolvány egyben nemzetközi diákigazolvány is, így a magyar diákok számos európai országban élhetnek a nemzetközi szervezet által biztosított kedvezményekkel.

Igénylés módja közoktatásban tanulók számára:

 1. Az igényléshez elsősorban NEK azonosító szükséges, melyet az okmányirodákban díjmenetesen lehet igényelni aláírás és fénykép rögzítésével. Ehhez szükséges: személyigazolvány és lakcímkártya vagy egyéb érvényes személyazonosító okmány (útlevél, jogosítvány).
 2. Ezt követően az adott intézményben jelezni kell a diákigazolvány igénylésének szándékát, melyhez szükséges a NEK azonosító, a lakcímkártya.
 3. A diákigazolvány díja: 1 400 Ft.
 4. Fontos: diákigazolványodat csak az aktuális tanévre vonatkozó érvényesítő matricával veheted igénybe.

Igénylés módja felsőoktatásban tanulók számára:

 1. Az igényléshez elsősorban NEK azonosító szükséges, melyet az okmányirodákban díjmenetesen lehet igényelni aláírás és fénykép rögzítésével. Ehhez szükséges: személyigazolvány és lakcímkártya vagy egyéb érvényes személyazonosító okmány (útlevél, jogosítvány).
 2. Ezt követően az adott intézményben jelezni kell a diákigazolvány igénylésének szándékát és elindítani az igénylést a Tanulmányi Rendszeren keresztül. Ehhez szükség van:  a NEK azonosítóra, a lakcímkártyára, a Tanulmányi rendszerben lévő adatok ellenőrzésére és a diákigazolvány díjára: 1 400 Ft.
 3. Fontos: az aktuális tanévre vonatkozó érvényesítő matricával ellátott diákigazolványt veheted igénybe.

                                              

Dr. Kiss Melinda

                                                                                            Járási hivatalvezető