Januártól bevezették a gyermekek otthongondozási díját

2019. január 1-től új pénzbeli szociális ellátást vezettek be a meglévőek mellé, a gyermekek otthongondozási díját (GYOD), melyet az önellátásra képtelen gyermeküket ellátó szülők vehetik igénybe.

Fontos, hogy kizárólag vér szerinti vagy örökbefogadó szülő igényelheti meg és a gyermeke életkorától függetlenül. A szülőn kívül akkor válhat jogosulttá egyéb hozzátartozó, ha a szülő meghal, vagy például egészségi okból nem képes tovább ápolni a gyermekét.

Az a szülő válik jogosulttá, aki:

  • súlyos fogyatékosságból eredően önellátásra képtelen gyermekéről vagy

  • tartós betegségéből eredően önellátásra képtelen gyermekéről gondoskodik.

Azon szülőknek, akik a 2018. évben a gyermekük ápolása, gondozása címén ápolási díjra voltak jogosultak, jelenleg nincs teendőjük, mivel külön kérelem nélkül a szülők részére a járási hivatal a jogosultsági feltételek vizsgálata nélkül megállapítja a GYOD-ot az alacsonyabb összegű ápolási díj helyett.

Azon szülők esetén viszont, akik mindezidáig nem vettek igénybe ápolási díjat és szeretnének GYOD iránti kérelmet előterjeszteni, abban az esetben kérjük, hogy keressék fel a járási hivatalt, majd pedig szakértő állapítja meg a jogosultsági feltételek fennállását.

A gyermekek otthongondozási díja egységesen havi bruttó 100 ezer forint és a jövőben fokozatosan emelkedik az összege.

Amennyiben több ápolásra szoruló gyermek él egy családban, a szülő az alapdíj, azaz a 100 ezer Ft, másfélszeresét veheti igénybe. A GYOD mellett lehetséges a testvér után járó egyéb családtámogatások folyósítása is.

A GYOD-ra való jogosultság időtartama nyugellátásra és egészségügyi szolgáltatás igénybevételére jogosít, azaz lényegében munkaviszonynak számít.

Kérjük a Kedves Ügyfeleket, hogy amennyiben további kérdésük merül fel a szociális ellátások tekintetében, forduljanak hozzánk bizalommal!

 Tisztelettel:

 

                                                                                                                         dr. Kiss Melinda

                                                                                                                     járási hivatalvezető