Januártól bevezetik a gyermekek otthongondozási díját

2019. január 1-től új pénzbeli szociális ellátást vezetnek be a meglévőek mellé, a gyermekek otthongondozási díját (GYOD), melyet az önellátásra képtelen gyermeküket ellátó szülők vehetik igénybe.

Fontos, hogy kizárólag szülők igényelhetik meg és a gyermekük életkorától függetlenül. A szülőn kívül akkor válhat jogosulttá egyéb hozzátartozó, ha a szülő meghal, vagy például egészségi okból nem képes tovább ápolni a gyermekét.

Azon szülőknek, akik a 2018. évben a gyermekük ápolása, gondozása címén ápolási díjra voltak jogosultak, jelenleg nincs teendőjük, mivel külön kérelem nélkül a szülők részére a járási hivatal a jogosultsági feltételek vizsgálata nélkül megállapítja a GYOD-ot az alacsonyabb összegű ápolási díj helyett.

Azon szülők esetén viszont, akik mindezidáig nem vettek igénybe ápolási díjat és 2019. évtől szeretnének GYOD iránti kérelmet előterjeszteni, abban az esetben kérjük, hogy keressék fel a járási hivatalt kérelem előterjesztése céljából, mely során megvizsgáljuk a jogosultsági feltételek fennállását.

A gyermekek otthongondozási díja egységesen havi bruttó 100 ezer forint lesz és a jövőben fokozatosan emelkedik a GYOD összege.

Amennyiben több ápolásra szoruló gyermek él egy családban, a szülő az alapdíj, azaz a 100 ezer Ft, másfélszeresét veheti igénybe. A GYOD mellett lehetséges a testvér után járó egyéb családtámogatások folyósítása is.

Kérjük a Kedves Ügyfeleket, hogy amennyiben további kérdésük merül fel a szociális ellátások tekintetében, forduljanak hozzánk bizalommal!

 

                                                                                                                        dr. Kiss Melinda

                                                                                                                   járási hivatalvezető