Fiatal álláskeresők tájékoztatása

Fiatal álláskeresők tájékoztatása

Sajnos az a tapasztalatunk, hogy nem kapnak kellő tájékoztatást a főiskolát és egyetemet végzett hallgatók a tekintetben, hogy mit is kell tenni annak érdekében, hogy ellátásban részesüljenek, és egyáltalán könnyebben jussanak munkához.

Elsődleges feladat, hogy mindenképpen keressék fel az illetékes Munkaügyi Kirendeltséget regisztráció céljából. A regisztráció által rögzítésre kerül a végzettségük is, így a Munkaügyi Kirendeltség közvetlenül ajánlani tudja őket a munkáltatók számára. Mindemellett a Munkaügyi Kirendeltség folyamatosan tájékoztatja a végzett hallgatókat az aktuális munkalehetőségekről. Létrehozásra került egy úgynevezett virtuális munkaerő piaci portál is, melyen keresztül az álláskeresők fel tudják tölteni az önéletrajzukat, amit a munkáltatók közvetlenül látnak és ahonnan ők is figyelemmel kísérhetik az aktuális álláslehetőségeket.

Fontos tudni, hogy október 31-ével lejár a diákigazolvány érvényessége és onnantól számított 45 napig vehetik igénybe a társadalombiztosítási szolgáltatásokat (pl. orvosi ellátást).

Ezt követően amennyiben továbbra sem tudnak elhelyezkedni, akkor a Járási Hivatal Hatósági Osztályán lehet igényelni az egészségügyi hozzájárulás fizetésének állami átvállalását, ami havonta 6810,- Ft-os megtakarítást jelent, mely  meghosszabbítható évente. Az egészségügyi hozzájárulással kapcsolatos kérelem beadásához szükséges a Munkaügyi Kirendeltségtől a regisztráció során kapott igazolás.

Bővebb tájékoztatásért forduljanak bizalommal a Járási Hivatal munkatársaihoz.

 

Dr. Kiss Melinda

hivatalvezető