Élőlánc az 1848-49 szabadságharc hőseinek emlékére

Élőlánc az 1848-49 szabadságharc hőseinek emlékére

 

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala az 1848. március 15-i és a ’48-as hősök tiszteletére „A Mi Petőfi/Kossuth utcánk – Élőlánc az 1848-49 szabadságharc hőseinek emlékére” elnevezéssel közös ünneplésre hívja Magyarországot. A szervezet a Március 15-e által jelképezett összefogást kívánja megjeleníteni egy – a tervek szerint több száz település bevonásával szervezett – közös élménnyel, melynek célja,  hogy ezekben a percekben az egész ország érezze az összetartozás erejét.

 

Ennek keretében a HM NRH egy mindösszesen 5-10 perces közös megnyilvánulásra hívja fel a települések lakosait, miszerint a helyi Petőfi, Kossuth, vagy Március 15-e utcában gyűljenek össze 2015. március 15-én és pontban 15 órakor együtt szavalják el a Nemzeti dalt, így a kezdeményezésben részt vevő valamennyi településen egyszerre hangzana fel Petőfi Sándor verse.

A programban azon települések vehetnek részt, ahol van Kossuth Lajosról, Petőfi Sándorról, vagy Március 15-ről elnevezett közterület.

 

A rendezvényhez kapcsolódik egy video- és fotópályázat is, melynek keretében a település kreatív fiataljai készíthetnek imázsfilmet a saját utcájukról (miért szeretik az adott utcát, milyen különleges történet kapcsolódik hozzá, milyen érdekes lakói vannak). Fontos, hogy közben a települést is bemutassák. A beérkezett képek és videók a HM NRH facebook oldalán kerülnek közzétételre, ahol az oldal követői eldönthetik, melyik a legjobb pályamű.

 

Ezen túlmenően a települések elküldhetik a megmozdulásokról készült dokumentációt (videó, fotó formájában) az nrh.rki.kommunikácio@hm.gov.hu címre, vagy a facebook.hu/nemzetirendezvenyeszervezohivatal oldalra is. Ezekből az anyagokból viddeós összeállítást készít a HM NRH, melyet a közösségi oldalakon történő közzététel mellett a média szerkesztőségeibe is eljuttat.

 

A rendezvény a nemzeti ünnep moldalán külön menüpontot kap majd, ahol minden szükséges információ megtalálható lesz. Az eseményekről az országos sajtó részére meghívó készül, így azok sajtónyilvánosak lesznek, továbbá néhány kiválasztott településen a kormany.hu és a Zrínyi Média Kft. stábja is megörökíti a történéseket. A felvételek imázs- és reklámfilm nyersanyagaként kerülnek a későbbiekben felhasználásra, továbbá a legjobb felvételekből összeállított válogatást a marcius15.kormany.hu oldalon is elhelyezik.

 

Kérjük, hogy amennyiben  szervezetek, vagy néhány főből álló csoportok részt kívánnak venni ezen országos megmozduláson, azt mindenképp jelezzék 2015. március 4-én 10 óráig a Járási Hivatal felé a kiskunmajsa@bacsjaras.gov.hu címre, melynek keretében jelöljék meg a települést, a kapcsolattartó nevét és elérhetőségét és a részt vevők tervezett létszámát.

 

                                                                                                                    Dr. Kiss Melinda  

                                                                                                                      hivatalvezető