Ebzárlat és legeltetési tilalom elrendelése 2019. október 5. napjától kezdődően

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal 2019. október 5-től feloldásig a rókák veszettség elleni orális immunizálása miatt ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el Kiskunfélegyházi Járás területén Kiskunfélegyháza, Bugac, Gátér, Pálmonostora és Petőfiszállás közigazgatási területére, valamint a Kiskunmajsai Járás területén Kiskunmajsa, Csólyospálos, Jászszentlászló, Kömpöc, Móricgát és Szank közigazgatási területére. A tilalom kiterjed ebekre, macskákra és legelő állatokra.


A zárlat célja, hogy a kijuttatott, vakcinát tartalmazó csalétkeket a vörös rókák helyett ne a háziállatok vegyék fel. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti.


A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, ezért azok megelőző immunizálása kiemelten fontos állategészségügyi feladat.


A csalétek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Ha a vakcina az ember szájába, orrába, vagy megsértett bőrére kerül, azonnal orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a vakcina kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és bő vízzel.


(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)