Áldozatsegítés

Áldozatsegítés

 

 

Az ügyfelek kérésének megfelelően rövid tájékoztatást kívánunk nyújtani az Igazságügyi Szolgálat tevékenységéről:

 

Amennyiben valaki bűncselekmény áldozatává válik, például meglopják és eltulajdonítják a személyi okmányait és a pénzét, akkor azon túl, hogy a Rendőrségen bejelentést tesz, további segítségeket is igénybe vehet.

Az Igazságügyi Szolgálatok a bűncselekmények és tulajdon elleni szabálysértések áldozatai számára tudnak segítséget nyújtani, mely minden megyeszékhelyen és a fővárosban is megtalálható.

A segítő támogatásokhoz tartozik elsőként a felvilágosítás nyújtás, mely szerint:

-          az áldozat milyen támogatásokat tud igénybe venni,

-          ismertetik a jogait és kötelezettségeit,

-          és hogy mely szervezeteket érdemes még megkeresni.

Az áldozat az általános tájékoztatáson túl ingyenes segítő ügyvédet is igényelhet az elkövetővel vagy a biztosítóval szembeni kárigénye érvényesítéséhez.

Mindemellett azonnali pénzügyi segélyben részesülhet a lakhatással, ruházkodással, élelmezéssel, utazással kapcsolatos, továbbá gyógyászati és kegyeleti jellegű kiadások fedezésére. Ez azonban nem automatikusan jár, hanem méltányossági döntés alapján. Ami fontos, hogy ezt az elkövetéstől számított 5 napon belül kell igényelni.

A negyedik legnagyobb mértékű támogatás az állami kárenyhítés, mely a bűncselekmény miatt bekövetkezett igazolt vagyoni kár részbeni megtérítése, vagy a bűncselekmény következtében rendszeres jövedelemben bekövetkezett csökkenés részbeni enyhítése. Az elkövetéstől számított 3 hónapon belül igényelhető és ez már egy magas összegű támogatás.

Ezek a szolgáltatások illeték- és díjmentesek, annak érdekében, hogy az áldozatok jövedelmüktől függetlenül minél szélesebb körben vehessék igénybe.

 

Fontos tudni, hogy amennyiben a személyazonosító igazolvány és lakcímkártya is eltulajdonításra került, akkor az illetékes Okmányiroda, illetve kormányablak ingyenesen köteles pótolni a rendőrségi feljelentés becsatolásával az okmányokat.

 

Kérjük, hogy forduljanak bizalommal a megyeszékhelyen működő Igazságügyi Szolgálathoz személyesen a Kecskemét, Irinyi u. 17. szám alatt, vagy a 76/502-944-es telefonszámon kérhetnek  tájékoztatást.

 

 

Dr. Kiss Melinda

hivatalvezető