A "Nyári diákmunka" tapasztalatai

Nagy érdeklődés volt az idén a Nyári diákmunka programra mind a diákok, mind pedig az önkormányzatok részéről, melynek célja, hogy már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását és ezzel a korai munkatapasztalat mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is.

A Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya végezte a diákok regisztrálását, majd pedig munkaközvetítést a legoptimálisabb elhelyezés érdekében.

A program keretében legfeljebb 2 hónap időtartamra, maximum napi 6 órás foglalkoztatás volt támogatható, mely során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 96.750 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 83.250 Ft/fő/hó összeg került megállapításra, amely összegen felül megtérítésre került a szociális hozzájárulási adó is.

A diákmunka eredményességét mutatja, hogy a Kiskunmajsai járásban július hónapban 22 fő, augusztus hónapban pedig 27 fő diákot foglalkoztattak, összesen 49 fő vett részt a programban. Járásunk minden önkormányzata élt a diákmunka lehetőségével.

 Legjellemzőbb volt a hivatalsegéd, kézbesítő munkakör, de 3 főt közterület takarító, illetve 5 főt kisegítő festő munkakörben is foglalkoztattak.

 A program keretében a munkaadók számára a munkabér és a ténylegesen megfizetésre kerülő szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 %-a került megtérítésre.


 

                                                                                                                        dr. Kiss Melinda

                                                                                                                       járási hivatalvezető