A "Nyári diákmunka" tapasztalatai

Idén, a tavalyihoz képest még nagyobb volt az érdeklődés a Nyári diákmunka programra mind a diákok, mind pedig az önkormányzatok részéről, melynek célja, hogy már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását és ezzel a korai munkatapasztalat mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is.

A Járási Hivatal Foglalkoztatási osztálya végezte a diákok regisztrálását, majd pedig a munkaközvetítést a legoptimálisabb elhelyezés érdekében.

A program keretében legfeljebb 2 hónap időtartamra, maximum napi 6 órás foglalkoztatás volt támogatható, mely során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 120.750,-Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 96.625,-Ft/fő/hó összeg került megállapítását, mely összegen felül megtérítésre került a szociális hozzájárulási adó is.

A diákmunka eredményességét mutatja, hogy a Kiskunmajsai Járásban július hónapban 36 fő diákot,  augusztus hónapban pedig 46 fő diákot foglalkoztattak az önkormányzatok és intézményeik, azaz összesen 75 fő vett részt a programban, melyből 7 fő két hónapon keresztül dolgozott.

Járásunk minden önkormányzata élt a diákmunka lehetőségével.

 

Legjellemzőbb volt a hivatalsegéd és a kézbesítő munkakör, de 3 főt teremőr, 3 főt irattári kisegítő

6 főt betanított festő, 7 főt közterület takarító illetve 3 főt adminisztrátor munkakörben foglalkoztattak.

 

A program keretében a munkaadók számára a munkabér és a ténylegesen megfizetésre kerülő szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100%-a került megtérítésre.

 

                                                                                              Dr. Kállainé dr. Tóth Ildikó

                                                                                                 mb. járási hivatalvezető