Nyári diákmunka lehetősége

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelemszerzés elősegítésre a 2019. évben ismét meghirdetésre kerül a Nemzetgazdasági Minisztérium által a „Nyári diákmunka” program.A program – prevenciós jelleggel – már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását és ezzel a korai munkatapasztalat mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is. A munka révén szerzett korai sikerélmény elősegíti a későbbi munkaszocializációs folyamatot is.
A program továbbá lehetőséget kínál a diákok kötelező szakmai gyakorlatának teljesítésére is.

A 2019. évi program  2019. július 1. - 2019. augusztus 31.-ig tart, melynek keretén belül ebben az időszakban kezdődő és befejeződő foglalkoztatás támogatható a program részletes tájékoztatójában megfogalmazott feltételekkel.

Munkalehetőségek kétirányúak, önkormányzati diákmunka esetén napi 6 órás munkavégzés szükséges, és a jövedelem a minimálbér 6 órára eső része (111.750 Ft/hó), illetve szakképzettséget igénylő munkakörben a garantált bérminimum 6 órára eső része (146.250 Ft/hó). A mezőgazdaság és vendéglátás és turizmus területén történő diákmunka esetén napi 8 órás munkavégzés szükséges, és a jövedelem a minimálbér (149.000 Ft/hó), illetve szakképzettséget igénylő munkakörben garantált bérminimum (195.000 Ft/hó).

 

Jelentkezni 2019. június 1-től a lakó,- vagy tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán lehet, melyek elérhetősége az alábbi linken található:

 https://illetekes.munka.hu/

 

A támogatás előfeltétele, hogy a 16-25 év közötti  nappali tagozatos diák közvetítést kérőként regisztráljon a lakó,- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán

 

Jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

 

  • személyes okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya, adókártya)
  • érvényes diákigazolvány, / az iskolai tanulmányok befejezése után a diákigazolvány visszavonáskor kiadott iskolalátogatási igazolás
  • 18 éves kor alatt szülői/törvényes képviselői hozzájárulási nyilatkozat

 

A program – prevenciós jelleggel – már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását és ezzel a korai munkatapasztalat mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is. A munka révén szerzett korai sikerélmény elősegíti a későbbi munkaszocializációs folyamatot is.
A program továbbá lehetőséget kínál a diákok kötelező szakmai gyakorlatának teljesítésére is.

 

 

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)