Mik a teendők, ha elveszett, vagy ellopták az okmányainkat?

 

-         Haladéktalanul érdemes jelenteni az ország bármelyik okmányirodájában (kormányablakában), hogy a vesztés ill. eltulajdonítás ténye rögzítésre kerüljön az okmánynyilvántartásban és a Schengeni Információs Rendszerben is. Az eltulajdonítás tényét célszerű a rendőrségen is bejelenteni.

-         Az elveszett okmányok megtalálását is haladéktalanul be kell jelenteni, hogy ezzel elkerüljük az elveszett okmányunk érvénytelenítésének rögzítését a nyilvántartásban, és így elkerülhetőek az ellenőrzések során a kellemetlenségek.

-         Külföldön az első számú segítség a konzul, okmányaink elvesztését, eltulajdonítását illetve megtalálását nála kell bejelenteni. Utazás előtt mindenképpen ajánlott utánanézni, hogy az adott országban hol található a legközelebbi konzulátus (www.consularprotection.eu; http://konzuliszolgalat.kormany.hu)

-         Segítséget jelenthet, ha utazás előtt fénymásolatot készítünk az iratainkról, és azokat az eredetiektől elkülönítve helyezzük el.

-         Ha külföldön utazásra alkalmas okmányok nélkül maradunk, kérelemre a konzul ideiglenes magánútlevelet állít ki. Ez illetékmentes, de a konzuli közreműködői díjat (30 EUR) ki kell fizetni. Ezt azonban a hazautazást követően 5 munkanapon belül le kell adni valamelyik járási hivatalban.

-         Külföldön a vezetői engedély elvesztése vagy eltulajdonítása esetén az okmány semmi mással nem pótolható! Érdemes bejelenteni a konzuli tisztviselőnek valamint a helyi rendőrségen is az okmány eltűnését, de a vezetői engedélyt semmi nem pótolja, azaz az intézkedő rendőrnek nem kötelessége elfogadni ezeket az iratokat.

-         Az okmányok pótlását már elektronikusan is meg lehet kezdeni. Feltétele az ügyfélkapus regisztráció megléte. Az elkészült okmány változatlan adattartalommal kerül kiállításra (vezetői engedély esetén csak a 2001. január 1-je után kiadott, útlevél esetében a 2013. január 1-je után kiadott, feltéve, hogy az ujjlenyomat tárolásához megtörtént a hozzájárulás). Elveszett, eltulajdonított, megsemmisült útlevél, valamint személyazonosító igazolvány pótlása a www.nyilvantarto.hu, a vezetői engedély pótlása pedig a magyarorszáh.hu weboldalról az ügyfélkapun keresztül kezdeményezhető.

-         Új okmány iránti kérelem külföldön csak az útlevél esetében indítható a konzuli tisztviselőnél. Vezetői engedély és személyazonosító igazolvány esetén erre nincs lehetőség.

-         Az új okmányok beszerzésére hazatérés után lehetőség van bármelyik járási hivatal okmányirodai osztályán, vagy a kormányablakokban. Részletes tájékoztatás elérhető a www.nyilvantarto.hu/hu/okmanykiallitas honlapon vagy telefonon a 1818-as Kormányzati Telefonos Ügyfélszolgálaton