Ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

A rókák veszettség elleni orális immunizálása miatt 2022. március 26-től 2022. április 16-ig  ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal.

 

A tilalom Baja, Bácsalmás, Jánoshalma, Kalocsa, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kiskőrös és Kiskunfélegyháza járásban érvényes, a mellékelt térképen megjelölt területeken, a listában szereplő települések közigazgatási területén.

 

Az ebekre, macskákra és legelő állatokra kiterjedő zárlat célja, hogy a kijuttatott, vakcinát tartalmazó csalétkeket a vörös rókák helyett ne a háziállatok vegyék fel. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti.

 

 A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, ezért azok megelőző immunizálása kiemelten fontos állategészségügyi feladat.

 

A csalétek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Ha a vakcina az ember szájába, orrába vagy megsértett bőrére kerül, azonnal orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a vakcina kézre vagy más fedetlen testrészre jut, azonnal le kell mosni szappannal és bő vízzel.

 

Az érintett területek térképe és a települések listája IDE kattintva megteinthet.


(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)