VI. Összetartás Napja- Népi kincsestárral, programajánlatokkal mutatkozott be a Kalocsai Járási Hivatal

Jókedvtől, vidámságtól volt hangos szeptember 2-án a kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidő Központ, ahol a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal a Járási Hivatalok részvételével immár hatodik alkalommal rendezte meg az Összetartás Napját. A nagyszabású rendezvényen a Kalocsai Járási Hivatal ezúttal nemcsak kiemelkedő sportsikereket ért el. A Hivatal részére felállított pavilonban a járás azon értékeit is bemutatta, amely a fűszerpaprikától a magyaros megjelenítés részévé vált népi motívumokon át a látogatók százezreit vonzó programokig mindazt felölelte, ami miatt Kalocsa emblematikus városa hazánknak, térségével együtt ismert turista célpont.

 

A rendezvényt megnyitó Kovács Ernő kormánymegbízott köszöntőjében jó sportolást, versenyzést és kikapcsolódást kívánt a mintegy 600 főnyi résztvevőnek. Külön is megköszönte azoknak a járásoknak a bemutatkozását, amelyek a közigazgatási területükre jellemző értékeiket pavilonokban állították ki, mintegy büszkélkedve múltjukkal és jelenük sikereivel.

 

A rendezvény alkalom volt arra is, hogy a kormánymegbízott bejelentse: szeptember 1-jétől Labancz Attila, a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálya volt főosztályvezetője irányítja a további hatáskörökkel bővülő Kecskeméti Járási Hivatalt, a megüresedett posztra Szalontai Lászlónét nevezte ki. Mindkét szakembernek személyesen gratulált és jó munkát kívánt az új munkakörükben.

 

A Koordinációs Főosztály előzetes és helyszíni jó szervezőmunkájának köszönhetően mind a bemutatkozó járások sátrainak kialakítása, mind az egyes versenyszámok lebonyolítása fennakadás nélkül, a tervezett időkereten belül valósult meg. Kalocsa mellett Kiskőrös, Baja, Jánoshalma és Kiskunmajsa mutatta be a járási székhelyre és a térségre leginkább jellemző értékeit, nevezetességeit.

 

A sportprogramok ellenére a rendezvény egész ideje alatt igazi vásári forgatag alakult ki a kiállítótereknél, sokan vitték magukkal az egyes települések és térségek programfüzeteit, programajánlatait. A kézműves programok, min például a szalma-és kosárfonás, bőrdísz készítés a kézügyességgel megáldottak mellett a rájuk kíváncsiakat is vonzotta.

 

A legtöbb kiadvány, köszönhetően a térségi TDM Irodának, talán a kalocsai pavilonnál fogyott, amiben valószínűleg a szeptember 17-18-i Paprika Fesztivál is szerepet játszott. Annyi bizonyos, a Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúra, a bátyai Chili Trade termékei, a népművészek által készített terítők, a kivarrt blúzok és pólók ezúttal is szinte mágnesként vonzották a látogatókat. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a várost és a járást reprezentáló és bemutató közel 1500 kiadvány az utolsó darabig elfogyott.

 

A kalocsai kiállítótérbe Kovács Ernő kormánymegbízott és dr. Zombor Attila főigazgató is ellátogatott, és mint tréfásan megjegyezték, olyan kulturális és népművészeti értékekkel, mint amilyennel Kalocsa és környéke, köztük Hajós, Dunapataj és Solt büszkélkedhet, a kiállítás megszervezése olyan nagy fejtörést biztosan nem okozott.

 

És valóban! Némi elfogultsággal persze, de elmondhatjuk: már csak a kiállított, kézzel festett porcelánok, hímzések, paprikák és egyéb termékek árát tekintve is több százezer forintos érték volt a pavilonban.

 

A kalocsai járás állami tisztviselői a sportversenyekben is kitettek magukért. Nyolc versenyszámból ötbe beneveztek, és a kalocsainál nagyobb járásokat megelőzve négyben érmet, illetve oklevelet szereztek.

 

Hajós Endre a férfi asztalitenisz verseny második, a Koprivanacz Aranka – Bures György páros pentaqe (francia eredetű golyós játék) versenyben szintén a második, Fekete Róbertné a sütemények versenyében második, a kalocsai csapat egésze kötélhúzásban a harmadik helyezést érte el. Ám ami ettől is fontosabb, mindenki jól, felszabadultan érezte magát a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal VI. Összetartás Napján!

 

Összetartás napja 2016

 

Összetartás napja 2016

 

Összetartás napja 2016

 

Összetartás napja 2016

 

Összetartás napja 2016