Törzsvezetési gyakorlatra készül a Helyi Védelmi Bizottság

A Kalocsai Járás illetékességi területén működő Helyi Védelmi Bizottság (HVB) tagjai részére november 6-án, csütörtökön a Kalocsai Hivatásos  Tűzoltó-parancsnokság épületében  tartottak felkészítő előadást. Az egyes szakigazgatási szervek vezetői, munkatársai, a HVB tagjai részvételével megtartott foglalkozás célja az volt, hogy a közeljövőben tartandó megyei Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlaton minél eredményesebben működjenek együtt a katasztrófavédelmi és a vezetést támogató munkacsoportok.


Mészáros Zoltán tűzoltó alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság titkára prezentációja első részében áttekintést adott az atomenergia békés célú felhasználásának területeiről, közte az atomerőművekről, az  egészségügy és az egyéb szakterületeken használt nukleáris energiáról. Az előadó bemutatta a szomszédos országokban működő atomerőműveket, majd hazánkra fókuszálva, a Paksi Atomerőmű történetét, fejlesztésének egyes állomásait, a kapacitás-fenntartás érdekében megvalósuló Paks II. atomerőmű politikai és gazdasági vetületeit bontotta ki. Természetesen a csernobili és a fukusimai atomerőművekben bekövetkezett rendkívüli események tapasztalatairól éppúgy szó esett, mint az elhasznált fűtőelemek biztonságos tárolásáról, átmeneti, majd  végleges elhelyezéséről. A résztvevők a biztonsági szempontok szerint telepített nemzetközi és hazai mérőállomások helyéről és szerepéről  szintén hallhattak.

 

A nukleáris technológiák fejlődéséről szólva az is elhangzott, hogy a leendő Paks II. Atomerőmű  a legkorszerűbb technológiát képviseli, a létesítménynek Magyarország villamos energia igényének hazai kielégítése érdekében stratégiai jelentősége van.

 

 A szakember előadása második felében azokat a konkrét intézkedéseket tekintette át, amelyeket a rendkívüli helyzetek különböző fokozataiban kell végrehajtania a Helyi Védelmi Bizottságnak, a katasztrófavédelmi és a vezetést támogató munkacsoportoknak. Mint elhangzott, a november közepén végrehajtásra kerülő nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat a lakosságot nem érinti, az csak a HVB törzsének ad feladatokat.

 

Zs.F.