Nukleáris-balesetelhárítási gyakorlat Kalocsán

November 19-én, szerdán az országos nukleáris-balesetelhárítási gyakorlat részeként fontos feladatokat hajtottak végre a Kalocsai Helyi Védelmi Bizottság egyes munkacsoportjai. A gyakorlatba a járás települései közül a Kalocsai Polgári Védelmi Parancsnokságot vonták be, amelybe a közelmúltban lezajlott önkormányzati választások miatt új tagokat delegáltak. A gyakorlatról dr. Bedics Andreát, a Helyi Védelmi Bizottság elnökét kérdeztük.

 

Dr. Bedics Andrea arról számolt be, hogy   a gyakorlatot  egy olyan előkészítő előadás előzte meg, amely fel elevenítette a paksi atomerőművel kapcsolatos legfontosabb információkat,  a különböző veszélyhelyzetekben követendő szakmai protokollokat és szabályokat, ugyanakkor az egyes munkacsoportok szakmai feladatait is áttekintették. Ilyen előzmények mellett november 19-én, a reggeli órákban érkezett a gyakorlatot indító, egy a  feltételezés szerint az atomerőműben bekövetezett üzemzavarra épített riasztás. Tekintettel arra, hogy a riasztás munkaidőben történt, a HVB érintett munkacsoportjai, a városi  Polgári Védelmi Parancsnokság  tagjai rekord idő, szinte néhány perc alatt érkeztek a törzsvezetési pontra. Az elnök, akinek munkáját természetesen ezúttal is a katasztrófavédelem és a  tűzoltóság hivatásos  tisztjei segítették,  fontosnak tartotta hangsúlyozni: az uralkodó és természetesen az adott időszakban aktuális  széljárásnak rendkívüli jelentősége van az ilyen jellegű feladatok végrehajtásában, hiszen  alapvetően ez határozza meg a  bevezetendő intézkedések sorrendjét és azok kiterjedtségét. A gyakorlatot  ezúttal is a  lakosság tényleges riasztása,  mozgatása nélkül valósult meg, de virtuálisan elrendelték a lakosság elzárkózását, a jód-profilaxis tabletták kiosztását, valamint  a közlekedési eszközökkel történő kimenekítést is előkészítették.

 

A gyakorlat minden egyes momentumát rögzítették, de annak tapasztalatait a megyei és az országos  szervek egy későbbi időpontban értékelik. Dr. Bedics Andrea  azt is elmopndta: ez a gyakorlat alkalmat adott arra, hogy az önkormányzati választásokat követően a város részéről delegált választott tisztségviselők is ízelítőt kapjanak az ilyen és hasonló helyzetek kezeléséről, a lakosság érdekében végrehajtandó feladatokról.

 

Zs.F.