Egészségnap a Járási Hivatalban

A Járási Hivatal Földhivatala és Munkaügyi  Kirendeltsége után  november 10-én, hétfőn a Járási Hivatal székhelyén, a Kalocsa, Szent István király út 35. szám alatt működő szakigazgatási szervek,  osztályok és a  kormányablak munkatársai részére tartottak szűrővizsgálatokkal, tanácsadásokkal egybekötött Egészségnapot. A helyi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) munkatársai által végzett szűrővizsgálatokon az általános állapotfelmérésen túl alapvetően az ülőmunkából, a fokozott idegrendszeri terhelésből adódó esetleges betegségek kiszűrésére koncentráltak.


Dr. Bedics Andrea, a Járási Hivatal vezetője arról számolt be, hogy a hivatal részéről szívesen fogadták az EFI kezdeményezését, amely lehetőséget kínált arra, hogy a kormánytisztviselők esetében évente kötelező munkaegészségügyi vizsgálaton túl olyan szűrővizsgálatokon, mint például vércukor-, koleszterinszint-, vérnyomás mérésen, testtömeg-index meghatározáson, látásszűrésen, étkezési és életmódtanácson vegyenek részt a dolgozók, amelyek egészségüket szolgálják. A mért értékek, a személyes beszélgetések alkalmat kínáltak arra, hogy akiknél problémát észleltek,  vagy részére életmódváltást javasoltak, azok kivizsgálása a kórház járóbeteg szakrendelőjében, vagy  egyes osztályain folytatódjon. Az egyes páciensek önkéntesen csatlakozhattak azokhoz a testmozgást ösztönző programokhoz, például aerobic, jóga, aquafitness foglalkozásokhoz, amelyek a városban illetve a környező településeken folynak.

 

Általános tapasztalat, hogy a látásszűrésen több olyan munkatárs „fennakadt”, akinek a meglévő szemüvegén kell változtatni, vagy javasolt, hogy  a jövőben  munkavégzésnél szemüveget hordjon.

 

Információnk szerint a Járási Hivatal munkatársai, több mint 130 dolgozó közül sokan vesznek részt az EFI által szervezett őszi, illetve jövő év tavaszi  biciklitúrákon.

 

Zs.F.