Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály

Osztályvezető: Dr. Simon Zoltán osztályvezető

6300 Kalocsa, Városház u. 1.

Tel.: 78/795-110

Tel.: 78/795-109

Fax: 78/795-111

kalocsa-aeu@bacs.gov.hu

 

Hétfő

 800-1200 - 1300-1500

 
Kedd

 800-1200 - 1300-1500

 
Szerda

 800-1200 - 1300-1600

 
Csütörtök

 800-1200

 
Péntek

 800-1200

 

 

Illetékességi terület:

Csengőd, Izsák, Kaskantyú, Páhi, Soltszentimre, Tabdi, Bátya, Foktő, Kalocsa, Uszód, Akasztó, Drágszél, Hajós, Homokmégy, Kiskőrös, Miske, Soltvadkert, Dunapataj, Dunaszentbenedek, Dusnok, Fajsz, Géderlak, Harta, Ordas, Öregcsertő, Szakmár, Újtelek, Bócsa, Császártöltés, Imrehegy, Kecel, Tázlár, Fülöpszállás, Kunadacs, Kunpeszér, Kunszentmiklós, Szabadszállás, Apostag, Dunaegyháza, Dunatetétlen, Dunavecse, Solt, Szalkszentmárton, Tass, Újsolt

Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály feladatait a kalocsai, kiskőrösi, kunszentmiklósi járások területein végzi. Feladatai állategészségügyi, élelmiszer-higiéniai igazgatási feladatok. Ezek a feladatok a következő hivatali tevékenységet jelentik: engedélyezés, ellenőrzés, nyilvántartásba vétel, járványügyi intézkedések, élelmiszer-higiéniai szakterületen ellenőrzések, döntések meghozatala. Engedélyezi a takarmányforgalmazást, az élelmiszerboltok működését, karanténozást, állati eredetű melléktermékek kezelését. Ellenőrzi az állategészségügyi és takarmányhigiéniai előírások, állategészségügyi szabályok megtartását, az élőállat kereskedelmi és szállítási dokumentációit, az élelmiszervállalkozások tevékenységét, az állatjóléti, a járványügyi, a higiéniai, az élelmiszer-biztonsági és élelmiszerminőségi előírásokat, az engedélyezési kötelezettség alá nem tartozó élelmiszervállalkozásokat, az első magyarországi betárolási helyeket.

A kistermelői élelmiszertermelést és értékesítést végző kistermelőt regisztrációs számmal látja el. Elrendeli a különböző járványügyi intézkedéseket, amelyek a bejelentés alá tartozó állatbetegségek leküzdése kapcsán jogszabály által előírtan kötelezőek, járványügyi nyomozást végez, döntést hoz állami kártalanításról. Élelmiszerhigiéniai szakterületen húsvizsgálatot végez, fogyaszthatósági döntéseket hoz, élelmiszerboltokat, vendéglátó egységeket, élelmiszervállalkozásokat ellenőriz. Igazolásokat állít ki az egyes állatbetegségek megelőzésével illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igényléséhez.