Utazási tanácsok külföldre utazáshoz

Sokszor előfordul, hogy ügyfeleink a külföldre utazás során az országhatártól fordulnak vissza, mivel a külföldi utazás tervezésének izgalmában elfelejtik ellenőrizni útlevelük, vagy személyazonosító igazolványuk érvényességi idejét, vagy éppen elindulnak bármilyen személyazonosító okmány nélkül. Érdemes a felkészülést okmányaink áttekintésével kezdeni, mert jelenleg a leggyorsabban kiállított útlevélre is 24 órát kell várni.

 

Javasoljuk, hogy a Konzuli Szolgálat honlapján az „utazási tanácsok országonként” menüpontban olvassák el az adott országra vonatkozó beutazás általános feltételeiről szóló tájékoztatót, illetve egyéb hasznos információ található ezekben a leírásokban, így például a külképviseletekről, vagy a biztonsági fokozatról, közlekedésről, egészségügyi ellátásról, házi kedvenccel történő utazás feltételeiről.

 

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

 

Érdemes tájékozódni a fenti honlapon, hogy milyen utazásra jogosító okmányt fogad el az adott ország, illetve azok az országok, amelyeket az utazásunk során érintünk. Általánosságban az alábbi okmányok alkalmasak külföldi utazáshoz:

  • útlevél,
  • személyi igazolvány (elsősorban EGT tagállamaiba)
  • ideiglenes személyi igazolvány (elsősorban EGT tagállamaiba, de előfordulhat, hogy nem minden ország fogadja el)
  • régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány (elsősorban EGT tagállamaiba, de előfordulhat, hogy nem minden ország fogadja el)

 

Határátlépésnél nem kell felmutatni személyi igazolványt vagy útlevelet a belső határok nélküli schengeni térség egyik országából a másikba utazásnál.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a vezetői engedély nem alkalmas utazásra!

 

Az állandó személyazonosító igazolvány kiadására irányuló kérelem elbírálásának ügyintézési határideje – ha a hatóság rendelkezésére álló adatok alapján a tényállás tisztázott – 8 nap, egyéb esetekben 20 nap. A személyazonosító igazolvány kiadására irányuló eljárás illetékmentes.

 

A magánútlevél, valamint a második magánútlevél rendes eljárás keretében történő kiállításának ügyintézési határideje 20 nap, amely a kérelem beérkezését követő napon kezdődik.

 

Illeték mértéke a rendes eljárásban 20 napon belül kiállított magánútlevél esetében:

 

Érvényességi idő

Illeték mértéke

5 év

7 500 Ft

10 év

14 000 Ft

5 vagy 10 év (65 év felettieknek)

illetékmentes

5 év (6-18 év között)

2 500 Ft *

3 év (6 év alatt)

2 500 Ft *

 

*A kérelem benyújtásának időpontjában 2 kiskorú gyermeket háztartásában nevelő törvényes képviselő esetén a kiskorú gyermek magánútlevele kiadásának illetéke 1250 forint; 3 vagy több kiskorú gyermeket háztartásában nevelő törvényes képviselő esetén a kiskorú gyermek magánútlevele kiadásának illetéke 500 forint;

 

Mit tegyünk, ha az útlevélre sürgősen szükségünk van?

 

Pótdíj megfizetése mellett lehetőség van soron kívül, sürgősségi és azonnali útlevél kiállításra is, az alábbi szolgáltatási díjak megfizetése esetén

 

Útlevél típusa

Ügyintézési idő

Szolgáltatási pótdíj

(az illetéken felül kell megfizetni)

Soron kívüli útlevél

7 napon belül

19 000 Ft

Sürgősségi útlevél

3 napon belül

29 000 Ft

Azonnali útlevél

24 órán belül

39 000 Ft

 

Tisztelt Ügyfeleink!

 

Utazás előtt időben ellenőrizzék okmányaik érvényességi idejét, és ha szükséges keressék fel a BKMKH Jánoshalmi Járási Hivatal Kormányablakát.

Kormányablak ügyfélfogadási idő:

 

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

07.00-17.00

08.00-12.00

08.00-16.00

8.00-18.00

08.00-12.00