Új típusú aláírási móddal egyszerűbb az ügyintézés a kormányablakokban

A Területi államigazgatás egységes működését támogató rendszerfejlesztések” című (KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00045 azonosító számú) kiemelt projektet a Széchenyi 2020 program keretében, Budapest Főváros Kormányhivatala által vezetett konzorcium az Európai Unió által nyújtott vissza nem térítendő támogatással, 6,470 milliárd forint keretösszegből valósítja meg. A projekt három fejlesztési területre irányult, amelyek egyike az aláírás minta alapú hitelesítési rendszer bevezetése a kormányhivatali ügyintézés során. Ez lehetőséget biztosít a biometrikus aláírás minta alkalmazására a kormányablakokban és egyes kormányhivatali ügyfélszolgálatokon.

 

A közigazgatás adminisztratív terheinek csökkentését célzó fejlesztésként jelenik meg az ügyintézési folyamatokban az aláírás minta alapú hitelesítés (AMAHIT). A fejlesztés lehetővé teszi a napjainkban legelterjedtebb – dokumentumhitelesítésre használt – kézi aláíráson alapuló, új, elektronikus hitelesítési forma kialakítását és bevezetését a kormányablakokban.

 

Az AMAHIT rendszerben használt aláírás mintán alapuló működés az aláírás képének alkalmazásán kívül annak ellenőrzését is jelenti. A biometrikus aláírás minta esetében titkosított formában rögzítik és tárolják a kézjegy minden fizikai jellemzőjét, többek között az írás sebességét, illetve az érzékelt nyomásadatokat (hányszor és mikor emelte fel a tollat az aláíró). A biometrikus aláírások összehasonlítása során ezeket a jellemzőket ellenőrzi a rendszer.

 

Az új biometrikus aláírás – egyszeri regisztráció után – kényelmes hitelesítési lehetőséget teremt a személyes ügyintézések során. Így azok az ügyfelek is élvezhetik a papírmentes ügyintézés előnyeit, akik eddig nem rendelkeztek digitális aláírással vagy ügyfélkapu regisztrációval.

 

A fejlesztés eredményeként 2021. szeptember 6-tól 32 ügytípus intézhető az AMAHIT rendszerrel, a kormányablakokban és meghatározott kormányhivatali ügyfélszolgálati pontokon – a több mint 3 ezer ügyintézői munkaállomásra – kihelyezett aláírópadok segítségével. A későbbiekben a biometrikus aláírással intézhető ügytípusok száma folyamatosan bővül majd.

 

A fejlesztéssel kapcsolatban bővebb információ a https://www.kormanyhivatal.hu/download/f/e0/07000/AMAHIT_sz%C3%B6veg_honlapra.pdf oldalon található.


További információ: amahit@bfkh.gov.hu

 

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal