Tovább csökkentek az adminisztratív terhek az e-bejelentő segítségével

A kormány az immár egy évtizede megkezdett bürokráciacsökkentési program keretében folyamatosan egyszerűsíti a hivatali ügyintézést. Most újabb szintet lépünk a szolgáltató állam építésében. A kormány olyan ingyenes szolgáltatást vezetett be 2022-től, amely már nemcsak a közigazgatási ügyintézés során csökkenti a magyar emberek adminisztrációs terheit, hanem immár a szolgáltató szektorban is egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést tesz lehetővé.

 

Az egyablakos ügyintézés mostantól a közműszolgáltatóknál is megjelenik: az ingyenes e-bejelentő szinte minden adminisztrációs terhet levesz az emberek válláról. Kényelmesebbé és gyorsabbá válik az adatváltozások bejelentése, valamint a közművek átírása is. Jelenleg 34 közműcég csatlakozott az e-bejelentőhöz, ahol lehetővé válik az elektronikus ügyintézés.

 

Ezen rendszer mind az állampolgárok, mind pedig a szolgáltatói oldal részére biztosít ingyenes egyablakos elektronikus ügyintézési szolgáltatást.

 

Azok számára, akik igénybe veszik a szolgáltatást már nem szükséges külön-külön felkeresni a közműcégeket, elkerülhető a hosszas várakozás, az e-bejelentő segítségével otthonról, kényelmesen akár hétvégén is elvégezhető díjmentesen. Mindenki számára érkezhet egy-egy olyan élethelyzet, amikor személyes adatai megváltoznak és ezt jelezni kell minden szolgáltatónak, amellyel szerződésben áll. A víz-, gáz-, távhő- és áramszolgáltatóknál eddig külön-külön kellett olyan ügyeket elintézni, mint a pl.: név- és lakcímváltozás bejelentése, kapcsolattartói adatok változása, valamint tulajdonosváltásból, öröklésből fakadó közműátírási teendők elvégzése. Az e-bejelentő szolgáltatással minden adatváltozást és közműátírási eljárást már egyetlen bejelentéssel, az e-bejelento.gov.hu oldalon, vagy személyesen az ország valamennyi kormányablakában megtehetjük. Az e-bejelentő szolgáltatásainak igénybevételéhez csupán ügyfélkapus regisztrációra van szükség.

 

Továbbá fontos kiemelni, hogy az eseti adatváltozás-bejelentés mellett, lehetőség van felhatalmazást adni automatikus bejelentésre is, így az e-bejelentő akár 5 éven át automatikusan továbbítja a velünk szerződésben álló szolgáltatóknak, ha valamely adatunk megváltozott a lakcímnyilvántartásban.

 

 

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)