TÁJÉKOZTATÓ a Magyar Mérnöki Kamara által nyújtott ingyenes lakossági és vállalkozói energetikai tanácsadásról

 

 

A Magyar Mérnöki Kamara térítésmentesen nyújt energiamegtakarítási tanácsokat állampolgároknak és vállalkozóknak.

A tanácsadás kiterjed a nyílászárók cseréjétől, a falak szigetelésén és a megújuló energia használatán át a fűtési és elektromos rendszerek kiépítéséig és felújításáig minden beruházásra, amelynek célja az energiamegtakarítás és hatékonyabb energiahasználat.

Az ingyenes tanácsadásra különösen szüksége lehet azoknak, akik állami támogatással lakásfelújítására vagy például vidéki kisboltok, üzletek vagy ipari termelő műhelyek megújítására, bővítésére vállalkoznak.

 

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény (Ehat.) a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) szervezetébe telepítette a lakossági és vállalkozói energetikai tanácsadást. A módosítás azt a célt szolgálja többek között, hogy a nagyvállalatok és az önkormányzati és állami szervek energiahatékonyabb működése mellett a lakosság és vállalkozói szektor is segítséget kapjon az energiahatékonysági beruházások megvalósításához. A tevékenység az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával történik, célja, hogy segítséget nyújtsunk a jogszabályok közötti eligazodásban, a pályázati lehetőségek megismerésében, a pénzügyi lehetőségekben, a legkedvezőbb energiahatékonysági megoldás megtalálásában. Segíteni szeretnénk, hogy a lakosság és a vállalkozások energiát és pénzt tudjanak megtakarítani. A szolgáltatás igénybevételét javasoljuk az építkezőknek, felújítóknak, ingatlan vásárlóknak, de a vállalkozásoknak is, például a technológiai folyamataik energiahatékonyságának fejlesztésében is. A tanácsadást a kamra nagy tapasztalattal rendelkező szakértői végzik. A Magyar Mérnöki Kamara ehhez nyújt segítséget új szolgáltatásával.

 

A tanácsadásról általánosságban

A MMK a tanácsadás elindításához létrehozott egy új webfelületet, a www.mmk.hu/tanacsadas oldalt.

Honlapunkon a lakossági és vállalkozói tájékoztató felületen részletesen olvasható a tanácsadás menete. Külön menüpontban olvashatók információk:

  • az elérhető aktuális pályázatokról,
  • az energetikai tanúsítványról, illetve
  • megtalálható egy hasznos linkek menüpont is.
 

Ez utóbbi menüben található többek között

  • tervező és szakértő kereső felület, szolgáltatói elérhetőségek,
  • pályázati oldalak elérhetőségei,
  • napelemes rendszer várható teljesítmény kalkulátor,
  • szemléletformáló oldalak elérései.
 

A tanácsadás ingyenes, azonban fontos feladatunk az is, hogy országosan összegyűjtsük a beruházásokkal elért energiamegtakarítást. Ezért időnként tájékoztatást kérünk a tanácsadás alapján megvalósított energetikai beruházásokról, lehetőség szerint az elért energiamegtakarítás mértékének megjelölésével.

Az érdeklődők jelentkezését, kérdéseiket a tanacsadas@mmk.hu email címen várjuk.

A tanácsadásra jelenleg online felületen keresztül van lehetőség. A vírus helyzet miatti korlátozások feloldását követően szeretnénk személyes jelenlét mellett zajló tanácsadást is indítani.

A tanácsadás időtartama legfeljebb 30 perc. Később felmerülő újabb kérdés, probléma esetén ismételt tanácsadásra is lehetőség van.

A tanácsadásról emlékeztető készül, amelyben a szakértő által megfogalmazott javaslatokat feltüntetjük és a tanácsot kérő rendelkezésére bocsátjuk.

Aki nem igényli az online vagy személyes konzultációt, annak elegendő a kitöltött adatlapot emailben vagy postai úton beküldeni, ezen a módon is kérhet segítséget. Ebben az esetben néhány napon belül írásban válaszoljuk meg a feltett kérdéseket.A tanácsadás feltételeiről

A tanácsadáshoz ki kell tölteni egy állapotfelvételi adatlapot, amely honlapunkon érhető el. Az adatlap kitöltéséhez össze kell gyűjteni minden olyan fontos információt, amelyek segíthetik a szakértőket az energiahatékony felújítási javaslatok megadásában. Az ideális szigetelési javaslathoz a szakértőnek például ismerni kell, hogy miből épült a ház. A nyílászárók cseréjéhez akkor adható optimális javaslat, ha a szakértőnek van információja a jelenlegi nyílászárókról. Fontos a lakók villamosenergia, vagy földgázfelhasználási szokásainak ismerete is ahhoz, hogy a szakértő a hatékonyabb használatra javaslatot tegyen.

A kitöltendő adatlap biztosítja a feltételt, hogy a tanácsadás valóban segítséget nyújtson, egyúttal segít a kitöltőnek is végig gondolni egész energiafelhasználását és ezzel kapcsolatos igényeit, lehetőségeit. Nem szükséges, hogy az adatlap minden egyes pontját kitöltse az érdeklődő elegendő, ha azok a részek tartalmaznak minél több információt, amelyekre a tanácsadási igény vonatkozik. Az igénylő elsősorban azokat a kérdéseket fogalmazza meg, melyek az energiafelhasználás kapcsán foglalkoztatják.

Ha esetleg elakadna valaki az adatlap kitöltésében, telefonon segítséget nyújtunk a menet közben felmerülő kérdések tisztázásához.

A telefonszám megtalálható honlapunkon, amely ügyfélfogadási időben hívható.

Elképzelhető, hogy például lakás vagy ház vásárlás esetén nem lehetséges az adatlap kitöltése, mivel ebben az esetben az energiafelhasználás korábbi adatai nem állnak rendelkezésre. Ugyanakkor adásvétel esetén is rendelkezésre áll az eladó által készíttetett energetikai tanúsítvány, mely megfelelő információ a tanácsadó számára.

Építkezés esetén tervek állnak rendelkezésre, amelyekről szintén lehet tanácsot kérni. Felmerülhet a tervezett alapanyagokról, energiafelhasználó rendszerekről való szakvélemény lehetősége is. A tanácsadás segíthet dönteni abban is, hogy adott körülmények között a gázfűtés, az elektromos fűtés, vagy hőszivattyús megoldás lehet a legelőnyösebb.

Az adatlap elsődleges célja tehát, hogy tanácsadóink átfogó képet kaphassanak az épület, a lakás energetikai jellemzőiről. Az adatlap teszi lehetővé azt is, hogy lehessen mihez hasonlítani a beruházás eredményeként előálló energiamegtakarítást is. Az energiamegtakarítás mértékének kimutathatósága közös, országos érdekünk, ezzel ugyanis hozzájárulunk a Magyarország által vállalt energiamegtakarítási kötelezettségek teljesítéséhez is.

Ezért a kamara esetenként meg fogja keresi az ügyfeleket, hogy tájékoztatást kapjon az esetlegesen megvalósított energiahatékonysági lépésekről. A megvalósult energetikai beruházásokról az ügyfelek a honlapunkon megtalálható bejelentő lap kitöltésével tájékoztathatnak bennünket.

 

A tanácsadóinkról

Tanácsadóink, szakértőink nagy tapasztalattal rendelkező épületgépész, gépész, illetve energetikai mérnökök, található körükben több évtizedes energetikai tapasztalattal rendelkező egyetemi tanár, és mérnök vállalkozó is. Amennyiben a megkeresések száma jelentősen emelkedik, a szakértói kőr szükség szerint bővíthető.

 

Az eddigi tapasztalatok

Eddigi tapasztalatok alapján nagyon pozitívnak és hasznosnak ítélték meg ügyfeleink a lezajlott tanácsadásokat, ezért bíztatunk mindenkit, hogy bármilyen energetikához kapcsolódó kérdése esetén keressék bátran a kamarát, igyekszünk a lehető legjobb tanácsot adni az adott problémára.

Sokan kerestek minket, akik lakásfelújítás előtt állnak és bizonytalanok, hogy mit lenne érdemes megvalósítani. Voltak, akiket a megújuló energiaforrások érdekeltek, de természetesen bármi egyéb energetikával kapcsolatos kérésre is igyekszünk a legteljesebb választ adni.

 

Várjuk a lakossági és a vállalkozói érdeklődők jelentkezését a tanacsadas@mmk.hu email címen.

 

 

Magyar Mérnöki Kamara
Energetikai Tanácsadás