Szinten tartó gyakorlaton a járási mentőcsoport

Szinten tartó gyakorlatot tartott a Jánoshalmi Járásban működő Felső-Bácskai Önkéntes Mentőcsoport (FBÖMCS) 2015. május 14-én, amely fő célja a terepen való tájékozódás begyakorlása volt.

 

Feltételezés szerint Kunfehértó és Jánoshalma között nagykiterjedésű erdőtűz keletkezett. Az elsődleges beavatkozó Kiskunhalasi HTP parancsnoka a műveletirányításon keresztül kérte a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatót az FBÖMCS alkalmazásának elrendelésé-re.

 


 

 

A beállított helyzet szerint Borsos Balázs, a mentőcsoport parancsnoka 2015. május 13.-án 2001-kor kapta a riasztást a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság ügyeletén keresztül.

A riasztás alapján 2015. május 14.-én 0800-kor az egység 16 fővel a készültséget elérte. Négy tag betegség és munkahelyi elfoglaltság miatt nem tudott a gyakorlaton részt venni.

Feladata volt a mentőcsoportnak a kapott koordináták és térkép szerint a központi bázispont megtalálása a több száz hektáros erdőterületen. A következő feladatként a saját vezetési pontjára érkezett az egység, szintén koordináták és térkép alapján.

 

 

 

Itt meg kellett teremteni a csoport számára a több napos tartózkodás feltételeit, ennek során sátrat állítottak, pihenő és étkezési helyet alakítottak ki. A következőekben a gyakorlat-vezetőtől megkapta az egység a műveleti területe koordinátáit és most már egy kézi GPS segítségével kellett a helyszínt megtalálniuk. A bójákkal kijelölt terület jelképezte a tűzfészket, amit tűzpászta készítésével lokalizált a csoport.

 

A feltételezés szerint a művelet során egyik csapattag egy kidőlt fa alá szorult, akit láncfűrész segítségével sikerült kiszabadítani és hordágyon a bázisra szállítani, természetesen az szimulált ijedtségen kívül semmi baja nem történt.

 

 

 

További feladat volt két eltűnt személy felkutatása a területen. A kapott koordináták alapján a parancsnok vezetésével a felderítő csoport bravúros gyorsasággal találta meg őket és szállította a bázispontra.

 

A gyakorlat végén a logisztikai csoport elkészítette a rendelkezésre álló alapanyagokból a megérdemelt zsíros kenyeret lila hagymával, amelyet jóízűen fogyasztott el a csoport.

 

 

 

Orbán Balázs tű. százados a gyakorlatot megfelelőre, tehát eredményesre értékelte.