Sikeres volt járásunkban a nyári diákmunka program

A Kormány 2020-ban is meghirdette a nyári diákmunka programot, Bács-Kiskun megyében mintegy 174.466.250 Ft ált rendelkezésre a program végrehajtására. Ennek keretében a
16-25 év közötti nappali tagozatos diákok kaphatnak munkalehetőséget, elősegítve a korai munkatapasztalat megszerzése mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is.

 

A projektben a települési önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett, a mezőgazdaság, a vendéglátás, valamint turizmus területén működő vállalkozások esetében is támogatható a diákok legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatása. A programban azok a nappali tagozatos diákok vehettek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor már betöltötték a 16. életévüket, és legkésőbb a program befejezésekor még nem múltak el 25 évesek.

 

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 157.950 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 120.750 Ft/fő/hó összeget lehetett figyelembe venni, amely összegen felül kerül megtérítésre a szociális hozzájárulási adó. 

 

Az önkormányzatok esetében százszázalékos támogatás, - legfeljebb két hónapra – volt adható, július 01. és augusztus 31. között, maximum napi hat órás időtartamra. A vendéglátásban, mezőgazdaságban illetve turizmusban a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 százaléka került megtérítésre, a fennmaradó bérköltséget a foglalkoztatónak kell viselnie.

 

Az önkormányzatoknak és a vendéglátásban, mezőgazdaságban illetve turizmusban tevékenykedő cégeknek a járási hivatalokhoz kellett benyújtaniuk a felmerülő munkaerőigényüket. A diákok az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál regisztrálhatták magukat.

 

Jánoshalmi járás területén 72 fiatal került be a „Nyári diák munka 2020” központi programba.  Járási Hivatal 19 munkáltatóval szerződött a program végrehajtása érdekében 9.835.676 Ft összegben. A foglalkoztatott diákok a következő munkákat végezték: adminisztráció, gyermekfelügyelet, kisegítő feladatok.

 

 

 

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)