Nemzeti újraminősítő gyakorlaton bizonyította képességeit a Felső-Bácskai Önkéntes Mentőcsoport

Nemzeti újraminősítő gyakorlaton vett részt 2019. május 18-án a Jánoshalmi járásban működő Felső-Bácskai Önkéntes Mentőcsoport (FBÖMCS), melynek a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Jánoshalmi Járási Hivatalának dolgozói is tagjai.

 

A gyakorlatot két helyszínen szervezték. Mélykúton a Békás-tónál, ahol a mentőszervezet a belvízzel kapcsolatos védekezési képességeinek bemutatására helyezte a hangsúlyt. A második helyszín kijelölésekor Jánoshalma – Erdőszélre esett a választás, ahol a mentőcsoport a viharok okozta károk felszámolásában való jártasságáról tett tanúbizonyságot.

 

A feltételezés szerint Mélykúton a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, Erdőszélen a viharos erejű szél jelenti a veszélyt a lakosság testi épségére és anyagi javaira. Mélykúton a nagy mennyiségű csapadék a Békás-tó kiöntésével fenyegeti a szomszédos lakóingatlanokat. Erdőszél közelében pedig egy zuhanó motoros kisrepülőgépet ejtőernyővel elhagyó, feltételezhetően sérült pilóta várja a segítséget. A repülőgép roncsai a földet érés következtében fákat gyújtanak ki az erdőtagban, ahol a beavatkozó Jánoshalmi Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság kéri a FBÖMCS munkálatokban való részvételét.

 

A gyakorlat keretében a mentőcsoport homokzsákos védekezési, vízszivattyúzási, fakivágási feladatokat végzett, amelyek mellett a lezuhant gép pilótájának kutatás-mentését is meg kellett szerveznie. A mozzanatok részét képezte a menet végrehajtása, külső irányítási pont telepítése sátorállítással és  aggregátor telepítéssel. További teendőként jelentkezett a sérült pilóta elsősegélyben való részesítése, valamint a lezuhant gép roncsai körüli tűzpászta kialakítása.

 

A gyakorlat bebizonyította, hogy a mentőcsoport tagjai az alapfeladatot megfelelően, a 2014-es nemzeti minősítés keretében megszerzett tudást szinten tartva, továbbra is alkalmasak a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkájának támogatására. A gyakorlatot a hivatásos katasztrófavédelmi szerv kijelölt szakemberei megfelelőre értékelték.

 

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)