Munkáltatói Fórum a foglalkoztatásért

 

 

 

Munkáltatói fórum A FOGLALKOZTATÁSÉRT

 

 

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Jánoshalmi Járási Hivatala 2017. március 23-án az Imre Zoltán Művelődési Központban Munkáltatói Fórumot tartott.


Bodroginé dr. Mikó Zsuzsanna
a Jánoshalmi Járási Hivatal vezetője köszöntötte a megjelenteket.


Pályázati és fejlesztési lehetőségekről tartott tájékoztatót Bányai Gábor országgyűlési képviselő.
Ezt követően a BKMKH Foglalkoztatási Főosztály munkatársainak előadásai következtek.


Hajnal Bernadett
pénzügyi menedzser a GINOP 5.1.1 „Út a munkaerőpiacra” projektet mutatta be, melynek célja az álláskeresők és inaktívak, különösen az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztathatóságának javítása, nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésének támogatása, a közfoglalkoztatásból a versenyszférába való átlépés elősegítése azon közfoglalkoztatottak esetében, akik képessé tehetők és készek munkát vállalni a versenyszférában. Ismertette a projekt célcsoportjait, bértámogatás és a bérköltség támogatás módozatait, a támogatási kérelem benyújtásának feltételeit, a munkáltatóval szembeni elvárásokat.

Gyenesné Knolmár Edit projekt ügyintéző arról tájékoztatott, a GINOP 5.2.1 Ifjúsági Garancia program célja az, hogy a 25 év alatti álláskereső és inaktív fiatalok minél rövidebb időt töltsenek el munkanélküliként, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak munkaerő-piaci helyzetük javítása érdekében. Célcsoport az a 25 év alatti sem nem tanuló, sem nem dolgozó fiatal, aki kevesebb, mint 6 hónapja munkanélküli. Aki hajlandó képezni magát annak a képzési költség teljes egészében a program finanszírozza. A pályakezdő álláskereső foglalkoztatásának támogatására többféle lehetőség van ilyen a bértámogatás illetve bérköltség támogatás a munkatapasztalat megszerzéséhez.  Munkáltatóval szembeni elvárások; köztartozás mentesség; rendezett munkaügyi kapcsolatok az Ávr. 82. § (1) alapján; statisztikai létszám növekedése.

Munkavédelmi tudnivalók munkáltatóknak címmel tartott előadást Szalóki Anna munkavédelmi szakügyintéző. Ismertette a munkáltató alapvető kötelezettségeit, a tárgyi; személyi; szervezési és ellenőrzési feltételek kialakításának szabályait. Beszélt az üzemi baleset illetve a munkabaleset, súlyos veszélyeztetés fogalmáról az ezzel kapcsolatos teendőkről.

Jogszerű foglalkoztatásról, a munkaügyi ellenőrzések tapasztalatairól Vörösmarti Krisztina munkaügyi szakügyintéző tartott előadást. Az ellenőrzések jogszabályi hátterét, munkaügyi ellenőrzések szerepét, a munkaügyi ellenőrzés menetét ismertette. Az ellenőrzések során a felügyelők többek között vizsgálják a munkavállalók bejelentését a hatóságok felé, megfelelő munkaszerződést kötöttek-e, megkapják-e a megfelelő munkabért és bérpótlékokat, a munkaidő megfelel-e a megengedett mértéknek, biztosított-e az elegendő a pihenőidő, a szabadságukat megkapják-e, a védett munkavállalói csoportokra vonatkozó rendelkezéseket betartották-e, stb. Ismertette a kötelező bírságolás eseteit, a kedvezményezettek körét.

Aki a munkáltatói fórumon nem tudott részt venni keresse bizalommal a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Jánoshalmi Járási Hivatalának Foglalkoztatási Osztályát a következő elérhetőségeken:  

 

 

 

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Jánoshalmi Járási Hivatala Foglalkoztatási Osztály

6440 Jánoshalma, Kölcsey F. utca 12.

Telefon: 06-77/795-015 Fax: 06-77/999-622

E-mail cím: jjh.fo@bacs.gov.hu