Mit árulnak el a háztartási gépek energiacímkéi?

A fogyasztók jól ismerik a háztartási kisgépek energiacímkéjét. A címke 1995 óta segít tájékozódni a vásárlás esetén. Az alábbi fogalomtár segítségével még könnyebb lesz eligazodni az ezzel kapcsolatos tudnivalókban.

 

Energiacímke fogalma


Az európai energiahatékonysági címke olyan tájékoztató lap, amely tartalmazza a háztartási elektromos gépek (hűtő, fagyasztó, automata mosógép, háztartási szárítógép, tűzhely, mosogatógép, fényforrás) azonosítására szolgáló adatokat, az energiafelhasználás, valamint más lényeges segédanyag felhasználás hatékonyságára vonatkozó adatokat, a kiegészítő adatokat és azok értékelését. az energiacímke szerkezeti felépítése minden termékkategórián belül egységes képet mutat. Az energiacímke szerkezeti felépítése minden termékkategórián belül egységes képet mutat. A fogyasztók tehát könnyen össze tudják hasonlítani az egyes terméktípusok energiafelhasználás szempontjából fontos paraméterei (pl.: vízfogyasztás, villamos energia fogyasztás, teljesítmény).

 

Energiacímkén szereplő adatok


A címkén szerepelnie kell a gyártó nevének, védjegyének, a készülék típusának. Fel kell tüntetni továbbá az energiaosztályt (A, B, C,D, E, F, G- a termék energiahatékonyságát A-tól G-ig minősítik, az „A” a legjobb energiaosztályt jelöli, a „G” a legrosszabbat), illetve, ha a termék rendelkezik európai öko címkével, vagy magyar Környezetbarát Védjeggyel akkor azt is. Ezeken kívül piktogramok emelik ki az adott teljesítményt, illetve tulajdonságot. Egyebekben a címkén található valamennyi információ az európai jogszabályokban körülírt vizsgálatokon alapul.

 

Címkék ellenőrzése


A címkét a gyártók, illetve kereskedők teszik rá termékeikre, nemzeti piacfelügyeleti hatóságok pedig ellenőrzik, hogy azokat a cégek helyesen használják-e, azaz valós információkat adnak-e meg, illetve közölnek a termékekről.

 

Várható, szigorodó jogszabályváltozás


A jogszabálytervezetben (Kormányrendelet az energiafogyasztást befolyásoló termék energiacímkézéséről és termékismertetővel történő megadásáról) szerepel, hogy amennyiben a piacfelügyeleti hatóság megállapítja, hogy egy terméken az energiafogyasztást tanúsító címke nem felel meg az előírásoknak, akkor a szállítót kötelezi a termék forgalomból történő kivonására, továbbá a piacról vagy a végfelhasználóktól történő visszahívására. A tervezet részletesen szabályozza továbbá a háztartási kombinált mosó-szárítógépek energiafelhasználásáról szóló tájékoztatást is. Külön kitér arra, hogy ha interneten rendel valaki ilyet, akkor a termékről milyen tájékoztatást kell – előzetesen - adni. A tervezet egyebekben piacfelügyeleti hatóságként a fogyasztóvédelmi hatóságot, illetve a piacfelügyeleti feladatkörében eljáró Budapest Főváros Kormányhivatalát nevezi meg.

 

 (Forrás: Mindennapi Fogyasztóvédelem 2018/3.)